De Ecologische Autoriteit heeft vandaag adviezen uitgebracht over de natuurdoelanalyses voor De Groote Peel, de Deurnsche Peel en de Mariapeel. De Pelen hebben grote knelpunten die vooral te maken hebben met droogte en stikstof. Volgens de Ecologische Autoriteit zijn er dan ook maatregelen nodig.
De Pelen
“De natuur in de Groote Peel en de Deurnsche Peel & Mariapeel staat onder zware druk. Voor een aantal vissen en vogels is het beeld nog positief, maar voor hoogveen en heide is het risico op verdere verslechtering zeer hoog. De hoeveelheid stikstof die er neerslaat is ongeveer drie keer meer dan hoogveen aankan. Ook de heide in het gebied lijdt onder stikstof. De grond in de gebieden is daarnaast veel te droog voor het hoogveen. Stabielere en hogere grondwaterstanden zijn nodig. Dat is een grote uitdaging, want klimaatverandering veroorzaakt nog drogere zomers”, aldus de Ecologische Autoriteit.
Om de natuurdoelen te halen zullen er niet alleen in de gebieden zelf, maar ook daarbuiten maatregelen moeten worden getroffen. De provincies Limburg en Brabant investeren al veel in het verbeteren van de hydrologische situatie, zo worden op verschillende plekken in de Peel bijvoorbeeld lekken gedicht waardoor de stand van het water stabieler blijft.
Maar er zijn naast deze maatregelen meer inspanningen nodig. De knelpunten in de gebieden moeten beter in kaart worden gebracht. “Een preciezer beeld van de vegetatie, de aanwezige diersoorten, de bodem en de waterkwaliteit zal helpen om effectieve maatregelen te kiezen. Intussen kunnen de provincies al aan de slag met maatregelen waarvan zeker is dat ze goed en noodzakelijk zijn, zoals het verhogen van de dynamiek, het verbeteren van de grondwaterstanden en het terugdringen van stikstof door bronaanpak.”
De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Het gaat hierbij om besluiten over bijvoorbeeld natuurdoelanalyses en gebiedsprogramma’s. De Ecologische Autoriteit toetst en brengt advies uit. De Ecologische Autoriteit is onafhankelijk en bepaalt zelf haar werkwijze en de deskundigen waarmee gewerkt wordt. Bestuurlijke visies en keuzes hebben geen invloed op het advies van de Ecologische Autoriteit. De Ecologische Autoriteit doet geen onderzoek en neemt zelf geen besluiten, dat is aan de politiek.
1 Reactie
“Het terugdringen van stikstof door bronaanpak”.Wat zou daar mee bedoeld worden ? Ik denk dat het inhoudt dat agrarische bedrijven moeten stoppen.Goed idee.De boeren stoppen, hun schulden bij banken worden kwijtgescholden en ongeacht hun leeftijd krijgen ze een riant staatspensioen en na afbraak van de bedrijfsgebouwen mogen ze tot in de eeuwigheid op de boerderij blijven wonen en dat alles te betalen door de Overheid (lees : belastingbetaler).De kosten zijn natuurlijk astronomisch hoog en het wegvallen van al dat vlees, melk en zuivel jaagt de kosten van levensmiddelen natuurlijk ook astronomisch omhoog, maar ach we krijgen er wel een paar vierkante kilometer Natuur voor terug, waar de gemiddelde Nederlander zich zelden laat zien, want die ligt liever aan zee of zit in het vliegtuig naar een ver-weg-land, dus gooi dat hele plan maar in de vuilnisbak.