Skip to content

INGEZONDEN BRIEF | Wordt de luchtkwaliteit in Nederweert beter?

Redactie
27 juni 2023 | 18:00

Advertentie

Geurhinder in Nederweert. Rood: veehouderijen. Zwart: woningen. (Bron: Rapportage bij analyse steekproefbedrijven Omgevingsprogramma luchtkwaliteit Nederweert 25 november 2021)

INGEZONDEN BRIEF

De Gemeente Nederweert heeft problemen op het gebied van luchtkwaliteit. We hebben één van de hoogste concentraties fijnstof in Nederland, mede door de dichte concentratie van de intensieve veehouderij. Zoals iedereen weet is fijnstof zeer schadelijk voor de volksgezondheid.

De Gemeente Nederweert erkent dit en wil het ook verbeteren. In haar Omgevingsvisie buitengebied schrijft ze: “Voor ontwikkelingen bij intensieve veehouderijen wordt een significante verlaging van emissies van geur en fijn stof als uitgangspunt gehanteerd”. En verderop staat geschreven: “We streven naar een structurele verbetering van de gezondheidssituatie……we hebben ons tot doel gesteld om in 2030 minimaal 50% gezondheidswinst uit binnenlandse bronnen te realiseren ten opzichte van 2016“.

De Gemeente Nederweert heeft hiermee uitgesproken dat ze een gezondere leefomgeving wil realiseren voor ons allemaal door het terugdringen van geur en fijnstof. Op bijgaande kaartje is te zien dat de hoeveelheid fijnstof in Nederweert ver boven de streefwaarde ligt van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie).

Staluitbreidingen
De gemeente heeft dus als beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren en heeft daartoe ook, binnen de wet ruimtelijke ordening, de mogelijkheden. Het blijkt echter dat de gemeente momenteel mee wil werken aan verdere staluitbreidingen en bouwvlakvergrotingen. Aangezien dit ons inziens haaks staat op het beleid om geurhinder en fijnstof te verminderen, vragen wij in een brief aan de gemeente om bij de beoordeling van staluitbreidingen, te toetsen of de plannen ook daadwerkelijk bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving.

De volledige tekst in de brief aan de gemeente is te lezen op onze website: www.natuurlijkplatform.nl. Natuurlijk Platform is een beweging van mensen die zich inzetten voor een duurzame en gezonde leefomgeving.

Natuurlijk Platform roept op om vooral niet te verzaken…..

* bericht is aangevuld omdat er een stuk weg gevallen was

Fijnstof (PM10) in Nederweert in 2020. (bron kaartje: www.atlasleefomgeving.nl)

Advertentie

13 Reacties

  1. Sinds de windturbines draaien, wordt er bij Noordelijke windrichtingen een (pluim)veelucht richting Nederweert eind geblazen die er voorheen niet was.

  2. @ Sandra,

    Wat je dus eigenlijk wil zeggen is dat bij noorderwind de windmolens ervoor zorgen dat agro geur en waarschijnlijk ook fijnstof over een groter gebied verspreid worden. Grotere verspreiding is lagere concentratie geur & Fijnstof.

    Fijn dat er ook eens een keer iets positiefs over de windmolens op NW24 voorbij komt!

  3. En hoe staat het met de vooraf gaande hectiek van zure regen en het ozongat in de atmosfeer? Heeft dat zichzelf opgelost? Of zijn de spuitbus fabrikanten uitgeroeid en de bevolking het gebruik ervan ontnomen?

  4. Het is een feit dat boven zee en aan de kust de wind heel wat meer kracht heeft dan hier in het binnenland. Dat komt door allerlei opstakels zoal golven in het landschap, begroeingen en vooral bouwsels. Meer speciaal hoge flatgebouwen, torens en dus ook windmolens. Wil je een luchtstroom op gang brengen dan heb je een ventilator nodig die daarvoor electriciteit verbruikt. Een windturbine maakt gebruik van windenergie om stroom op te wekken en remt dus de windsnelheid af. Dat de windturbines fijnstof en geur verspreiden is dus niet mogelijk. Ik ben niet voor of tegen windmolens maar het is wel zaak om eerlijke argumenten aan te dragen. Het slechte bericht is dus dat de fijnstof juist eerder hier blijft. Het andere bericht is dat de relatief weinige turbines in onze gemeente niet in staat zijn om te zorgen dat alle knoeierijen die we hier veroorzaken ook in onze gemeente blijven.

  5. Kap met die boeren lastig te vallen!
    Als je de kaarten goed bekijkt kun je zien dat Rumal veruit de grootste vervuiler is hier in de buurt.
    Nederweert is een boeren dorp, als je last hebt van stank moet je gaan verhuizen.

  6. @wiekser,
    Dat geldt ook voor jou. Als je last hebt van mensen die voor hun gezondheid op komen moet je zelf gaan verhuizen! Wat een redenering is dat toch altijd dat mensen maar moeten oprotten als ze de boerenbelangen niet boven alles stellen.

    Laat die mensen toch? Komt er ten minste nog iemand voor ons op. De gemeente doet het niet. Je zag het gisteren weer tijdens de raadvergadering. De boerenbelangen in de het college maken zich zorgen om ruimte voor ruimte woningen en andere belangen van (ex)boeren, zoals de camperplek. En als het gaat om de gezondheid van mensen verschuilen ze zich achter allerlei regeltjes en verwijzen ze naar Den Haag. Wat een slappe hap!

    Kom eens op voor de mensen in Nederweert en niet telkens voor dat kleine clubje boeren, die vaak niet eens van Nederweert zijn en steeds vaker ver weg van hun eigen stinkende stallen gaan wonen. In de bedrijfswoningen bij hun stallen stoppen ze vervolgens arbeidsmigranten in. Kunnen die lekker in de stank en fijnstof gaan wonen. Kom ook eens voor die mensen op! Ze worden als minderwaardige mensen in een slechte leefomgeving gestopt. En wel uitbuiten om zoveel mogelijk geld aan ze te verdienen. Walgelijk!

  7. De gemeente nederweert mag uitgaande van de reeds uitgevoerde onderzoeken en testresultaten
    geen uitbreidingen meer toestaan.
    Dat we nu een bestuur hebben dat dit wel wil, incl. de burgemeester, is zeer raar.
    Of zijn ze alle niet het verborgen kastje in de kelder vergeten waar alles ligt.

  8. In Brabant geen uitbreiding van vee en stallen .
    Worden geen vergunningen meer afgegeven.
    Onterecht dat ze nu wel in gemeente Nederweert mogen uitbreiden….
    Onze fijnstof meting hoogste van Nederland .
    Fiets eens rond op een zonnige dag bv. van brug 14 naar Ospel,
    en achter om via Kreijel terug, wat een geur verspreiding.
    Jongeren gaan al weg omdat er geen uitbreidingen van woningen is,
    Geen grond BESCHiKBAAR wat niet in een stank cirkel ligt.

    Bij Rumal is al veel opgeruimd, en veranderd.
    Pak een meting van deze tijd, zal weer anders zijn.
    Kijk op de nieuwe kaart van Nederland van de fijnstof uitstoot.
    Nederweert en Ospel staan in de donkerder kleur.
    Dit ook alles mede door de grote mega stallen en te veel dieren.

  9. @ Wiekser,

    Als je naar het groter geheel kijk op jouw kaart zie je dat de een ander hoge concentratie rond de A2 zit, M.a.w. verkeer….
    Maar niemand laat z’n auto staan….
    En maar op de Agro sector afgeven…..

  10. @wiekser,

    Natuurlijk is die depositie door Rumal (11 – 15 ) niet okay maar als je op die kaart bekijkt dan is dan in een klein gebied.
    Dat staat echter totaal niet in verhouding tot de depositie van 9 – 10 in een veel groter gebied.
    Eerst Rumal aanpakken en dan pas de anderen heeft dus weinig zin. Alleen mensen in de directe omgeving zullen daar iets aan hebben.

  11. Beste Wiekser.
    Bij het uiten van mijn mening is op geen enkele manier gepoogd om de veroorzakers van de luchtvervuiling aan te wijzen. In Nederweert is trouwens geen bedrijf, noch op industrieel, noch op agrariesch gebied, groot genoeg om alleen de hoge concentratie van fijn- en geurstof te veroorzaken. Daar moet je echt met velen voor zijn en zoals je zelf al opmerkt: “Nederweert is een boeren dorp.” Zelf heb ik die opmerking vermeden maar nu je er toch over begint ben ik erg blij met jouw terechte opmerking. Vertrekken blijft nog even een optie. Indien echter het merendeel van het gemeentebestuur de kranten gebruikt om ons dorp dicht te plakken inplaats van informatie te verzamelen over de wereld om ons heen, wordt die weg ook afgesloten. Of je moet de beschikking hebben over een monsterlijk grote tractor waarmee je alles tot gort kan rijden. Zeker met een grote groep kun je heel veel afdwingen. Dat past echter niet iedereen die zijn gelijk niet krijgt.

  12. Hier zijn de nederweerternaren met hun wensen weer. ik snap van de gezondheid etc.
    maar kom op. Ik woon al heel mijn leven in het buitengebied van nederweert/ospel en ja af en toe ruik ik iets. stoor ik me hier aan nee ik niet. maar wel knap dat mensen die recreëren on ons buitengebied maar lekker erop los hameren wat allemaal moet veranderen want oh wee ze hebben er last van. Dat zou ik eens moeten doen bij hun thuis en maar blijven klagen lelijk huis lelijke tuin oh wat stinkt uw buurt naar autos en bbq etc. nu leest u dit en denk nou dat is nogal flauw etc en u heeft gelijk dit is flauw net zoals mensen die hier niet wonen over ons beslissen en maar iets vinden. Ik loop iedere week door ons gebied met een afval zak en rara ik raap allemaal afval op van de geweldige medebewoners van de gemeente die hier recreëren en maar afval weggooien. van hondenpoep zakjes tot drank pakjes en ga zo maar door. en dit doen ze ook bij de peelen in de natuurpaden. dus als u zo graag iets leuk wilt dan zeur niet zo. ik ruik de stand van autos in het dorp en stad en de geluidsoverlast maar ik ga ook niet tegen ieder schreewen en zeggen wat zij wel of niet mogen in hun tuin of buurt. Doe dat dan ook niet bij ons. En mbt stankcirkel die heeft de gemeente zelf afgeschaft om maar de kunnen uitbreiden en daardoor zitten nu mensen in de geur. WIE was er eerder de nieuwe bewooner of de boer. ik kan u vertellen de BOER. dus pas u dan ook aan.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie