Op dinsdagavond 4 juli om 19.00 uur gaat de zeventiende editie van de Cultuurhistorische Zomer van start, georganiseerd door het geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh. De eerste bijeenkomst vindt plaats in Kerk H. Hart van Jezus in Bocholterweg 112 Altweerterheide, het jongste kerkdorp van Weert, waarbij bezoekers na een korte historische inleiding in de kerk het dorp kunnen bezichtigen. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de dorpsraad Altweerterheide en zal eindigen in de kantine van Sportpark Op den Das.
Gluren bij de buren…
Het dorp telde in 2022 ongeveer 1060 inwoners en heeft een oppervlakte van 3.000 hectare. Altweerterheide is vooral een agrarisch dorp. Het dorp dankt zijn naam aan het bos-, moeras- en heidegebied in het zuidwesten van Weert. Alt betekent oud, Weerter stamt af van de stad Weert en heide van de heidegronden; letterlijk vertaald is het dus Oudeweertseheide. De ontginning van het gebied rond Altweerterheide is pas begonnen in het begin van de twintigste eeuw. Dit leidde tot de bouw van verschillende boerderijen in het gebied. In de nabijheid bestond een kapel uit 1723. Later ontstond er een echte woonkern met het houten kerkje uit 1925 als centraal punt. Tot aan de Tweede Wereldoorlog woonden er slechts enkele tientallen gezinnen in de kleine woonkern rond de parochiekerk. Na de oorlog trokken veel jongeren uit het dorp weg om in de stad beter werk te zoeken.
Dit zorgde voor een leegloop van het dorp. Na de oorlog werd er een grensovergang met België geopend en werd er een verharde weg aangelegd, de Bocholterweg . Hierdoor ontstond een route van België naar Weert, waar veel Belgische arbeiders dankbaar gebruik van maakten. Maar ook veel Nederlanders, die werkten in de steenkoolmijnen in België, kozen vaak de weg door Altweerterheide. Nu is Altweerterheide vooral bekend als het groene hart van Weert stad in het groen. Met prachtige wandel- en fietsgebieden waarvan we deze avond een stukje van meekrijgen.
Tijdens deze bijzondere avond wordt er aandacht besteed aan de migranten en pioniers die naar Altweerterheide kwamen, de ontwikkeling van het landschap, een bijzonder Russisch verhaal en de ontstaansgeschiedenis van “De Paol” en het Bakkes van Klein Karelke in combinatie met Bolle Jan. Bezoekers kunnen na de bijeenkomst gezellig napraten in de kantine van Sportpark Op den Das. De deelname aan deze bijzondere avond is gratis. Parkeermogelijkheid wordt gesuggereerd bij Sportpark Op den Das aan de Bocholterweg 89, 6006 TL Weert.
De Cultuurhistorische Zomer gaat daarna verder met verschillende evenementen, zoals ‘Gluren bij de buren’ in diverse dorpen, een dagtocht naar Heumen-Grave en een symposium in Bocholt over de Zuid-Willemsvaart.
1 Reactie
Van harte aanbevolen, dit Gluren-bij-de-buren. Al 17 jaar een groot succes in de hele regio.