Skip to content

INGEZONDEN: ‘Bewoners niet blij met uitbreidingsplannen Kargro’

Redactie
10 juli 2023 | 12:00

Advertentie

Fijnstof (PM2,5) belasting van het Kargro gebied

Ingezonden brief

Vijftien buurtbewoners hebben samen met Natuurlijk Platform en Stichting Groen Weert een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit om Kargro Recycling B.V. verder te laten uitbreiden. Het ontwerpbesluit geeft Kargro toestemming om een afgebrande hal te herbouwen en daarin de verwerkingscapaciteit van rubbermateriaal te verhogen van 15.000 ton/jaar naar 30.000 ton/jaar. Daardoor ontstaat meer luchtvervuiling. En door het bouwen van een hoge schoorsteen van 25 meter wordt de vervuiling over een groter gebied verspreid.

De lucht rondom Kargro is verre van schoon. Vooral fijnstof, zowel de grovere soort (PM10) als de fijnere en meest schadelijke variant (PM2,5) is een groot probleem. Onderstaande kaartjes laten zien dat het gebied reeds zwaar overbelast is ten opzichte van de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

We waren dan ook verrast te lezen dat de ontwerpvergunning, Kargro het recht geeft méér fijnstof te gaan uitstoten, terwijl Gemeente Nederweert de ernst van het probleem erkent. De gemeente heeft zelfs het Schone Luchtakkoord (SLA) ondertekend. Hierin heeft de gemeente beloofd de luchtkwaliteit te verbeteren. Er zou in 2030 50% gezondheidswinst behaald moeten worden. Dit staat haaks op de uitbreidingsplannen van Kargro.

Provincie Limburg, die de vergunning afgeeft, zegt echter dat zij geen strengere eisen aan de vergunning van Kargro wil stellen. Want Gemeente Nederweert heeft het Schone Luchtakkoord niet ingevuld voor de Nederweertse situatie. Door deze nalatigheid blijkt het Schone Luchtakkoord voorlopig dus een tandeloze tijger te zijn. Geen schone lucht in Nederweert, maar gebakken lucht.

De vijftien bewoners, Natuurlijk Platform en Stichting Groen Weert laten het hier niet bij zitten. Wij vinden dat de gemeente en de provincie problemen niet uit de weg moet gaan door zich te verschuilen achter regeltjes. Er is een probleem, iedereen weet het, en doe er dan ook iets aan.

De zienswijze is in zijn geheel te lezen op www.natuurlijkplatform.nl

Door Natuurlijk Platform en Stichting Groen Weert

Fijnstof (PM10) belasting van het Kargro gebied

Advertentie

10 Reacties

  1. Nederweert met zijn toch al zeer hoge concentratie (ultra-)fijnstof laat , tot mijn verbijstering, deze extra vervuiling gebeuren. Economie voor volksgezondheid.

  2. Hoe kan je als gemeente Nederweert zoiets laten gebeuren.
    Hier is al de grootste concentratie fijnstof van heel Nederland.
    Zo’n bedrijf als Kargo hoort thuis ver van de bebouwde kom,
    op een groot vervuilend bedrijventerrein.
    Kargo zit ook al in een Natura gebied.
    Gemeente denk ook eens aan jullie eigen inwoners.???

  3. Ongelofelijk. Gemeente en provincie sluiten de ogen voor wat er landelijk besproken en besloten wordt. Fijnstofuitstoot moet landelijk omlaag, veroorzaakt aangetoond gezondheidsschade en Nederweert is om meerdere redenen ‘hofleverancier’. Ga nu eens nadenken hoe je dit samen om kunt buigen ipv koppig stelling te nemen. Want linksom of rechtsom gaat het een keer veranderen. Dan kun je het beter voor zijn voordat er een hoop gemeenschapsgeld besteed moet worden om een dergelijk bedrijf uit te kopen.
    Een bedrijf als Kargro hoort eigenlijk niet op een dergelijke plek thuis. Dus een verdubbeling is helemaal waanzin.

  4. Compliment voor het opstellen van deze zienswijze.
    Ik vraag me daadwerkelijk af hoe kan het dat verschillende gekozen en raadsleden in de gemeenteraad zo wegkijkt.
    Men beweerd er alles aan gedaan te hebben om betere lucht te krijgen in Nederweert. Dus niet!
    Gewoon nalatig geweest. Of wordt hun door de B&W en de politiek gevraagd zich netjes te gedragen in de Raadsvergaderingen en geen moeilijke vragen te stellen? (Konden de bewoners eens slim worden!!)
    Ik vraag me af waar is er nog meer geen beleid ontwikkeld voor het Schone Lucht Akkoord, waar het wel nodig is voor de Rechtspraak?
    Komt het groepen in de Nederweerts samenleving goed uit dat er geen beleid wordt gemaakt t.a.v. Het Schone Lucht Akkoord? Had men andere prioriteiten?
    Kan het weekblad voor Nederweert gebruikt worden om de bewoners te informeren over wat de gevolgen zijn van deze slechte luchtkwaliteit, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid?
    Voor mensen met een goede gezondheid kan zich dit jaren later openbaren. Of mag men hierover de burgers niet informeren?
    Is er wel het bestuurlijk vermogen (kunde) om in actie te komen voor schonere lucht?
    Enz, enz… Nog veel werk te doen!

  5. Toch te gek voor woorden dat de gemeente Nederweert dit zeer vervuilend bedrijf een vergunning geeft voor uitbreiding. Moet er niet aan denken dat in mijn woonomgeving een dergelijk bedrijf toestemming krijgt voor uitbreiding om zo de omgeving nog meer te vervuilen als ze nu al doen. Ik hoop dat bij de 15 tegenstanders er zich nog velen bij aansluiten

  6. Blijkt maar weer dat je met een grote zak geld het verste komt, wat een hypocriet gedoe, stop met die vervuiling en jaag dit bedrijf terug naar Weert, daar hebben ze nog schone lucht genoeg aan de kant van het bungalowpark en De Ijzerenman…

  7. Echt ongelofelijk dat dit soort dingen hier gebeurt! Je zou er als inwoner vanuit mogen gaan dat gemeente en provincie jouw gezondheid beschermen. Nederweert heeft de twijfelachtige eer om een van de gemeentes te zijn met de slechtste luchtkwaliteit in Nederland qua fijnstof. Hoe duidelijk is het dan dat we omlaag moeten met de fijnstof uitstoot in Nederweert in plaats van omhoog. Wat ik me dan ook afvraag: WANNEER is het punt bereikt dat ook gemeente en provincie zeggen” genoeg is genoeg” ? Of komt dat punt er nooit? Ik hoop bijna dat dit “slechts” onkunde van gemeente en provincie is en geen moedwillig wegkijken ten gunste van een bedrijf en ten nadele van de inwoners.

  8. Ik ben het met zo goed als alle reacties eens, maar 1 kritische noot bij de reacties: zoals ik het lees geeft de provincie de vergunning af en niet de gemeente. Dus met de vinger naar de gemeente wijzen is in dat geval dan een beetje vreemd.
    Verder eens, weg met dit bedrijf.

  9. Dit verhaal loopt hetzelfde af als de randweg , hier is ook niks van terecht gekomen . { zakkenvullers slaap maar verder }


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie