Skip to content

Het is moeilijk om genoeg te krijgen van iets wat bijna werkt

Redactie
12 juli 2023 | 19:43

Advertentie

Het is moeilijk om genoeg te krijgen van iets wat bijna werkt.” – Vincent Felitti

Dit is een quote die ik tegen kwam in het boek ‘hongerige geesten’ van Gabor Maté. Heel mijn lijf reageerde op deze zin en mijn hoofd begon met filosoferen. Je kunt deze zin namelijk op meerdere manieren plaatsen.

Myrthe Pellemans

Wanneer iemand kampt met een drugs verslaving pakken ze iedere keer weer dat beetje meer om zo het gevoel te krijgen waar ze naar verlangen. Nog een kwartje van een pilletje, nog een lijntje poeder, nog een shotje van die vloeistof: het gevoel is zo dichtbij, en toch zo ver weg. Dit gaat door tot er slechts nog maar een omhulsel van de persoon over is.

Wanneer iemand kampt met een eetstoornis zoals anorexia blijft de persoon zich zelf voeding ontnemen, stappen tellen, obsessief op de weegschaal staan tot dat ze tevreden met zich zelf zijn. Iedere kilo is weer een stapje dichterbij het tevreden gevoel, de trotsheid, een gevoel van geluk en toch werkt het nog niet. Dus… gaat het door tot dat er slechts nog maar een omhulsel van de persoon over is.

Zo zie je maar… het is moeilijk om genoeg te krijgen van iets wat bijna werkt. Want iedere keer zul je er weer een schepje boven op doen, nog harder je best doen, harder werken, extra middelen bij pakken tot het je eigen ondergang wordt.

Bijna alles is een verslaving
We kennen een alcohol, drugs, koop en gok verslaving allemaal wel. Echter kan bijna al het gedrag omslaan in een verslaving. De mensen die verslaafd zijn aan gokken of aan middelen worden in de achterhoek van de maatschappij geduwd en daar wordt een flinke stempel op gedrukt, hoe zit dat met de rest?

Perfectionisme is streven naar perfectie en het kan een verslaving worden om perfect te willen en te moeten zijn. Het geeft een bepaalde kick net zoals een middel je dit kan geven en tegelijkertijd is het enorm uitputtend.

Anorexia is het streven naar het perfecte gewicht tot er nog amper een laagje vet te zien is. De stappen tellen, de calorieën tellen, jezelf bepaald eten weigeren, het soms bewust overgeven, het op de weegschaal staan wordt dwangmatig en uiteindelijk raak je verslaafd aan het gevoel wat het je geeft.

Drugs en alcohol geeft je een euforisch gevoel, het laat je kind zijn, je kent geen schaamte en wordt losser en hoeft minder na te denken. Het geeft je de gevoelens die je wellicht gemist hebt in eerdere jaren, het verdoofd of vult iets op. Dit werkt verslavend.

Dat alles waarbij dopamine aangemaakt wordt kan omslaan in een obsessief, dwangmatig iets en vervolgens in een verslaving omdat je die blijheid en dat geluk keer op keer wilt blijven voelen. In de huidige maatschappij waar je een 9-5 baan moet hebben om nog een beetje goed te kunnen leven zorgt er dan ook voor dat je gevoeliger bent hiervoor. Je hebt te weinig vrije tijd, te weinig vakanties en gaat uit verbinding met jezelf omdat je gefocust bent en aan het werk bent met je hoofd. De ene verslaving is heviger dan de ander, en bij de ander zullen ook de naasten er door geraakt worden; mijn doel is om het volledige plaatje te laten zien van wat een verslaving nog meer kan zijn om zo bewustwording te creëeren rondom dit thema. De ‘niet-verslaafde’ is namelijk niet beter dan de ‘verslaafde’. Uiteindelijk kampen we er allemaal mee al is het maar een beetje.

Terug naar het gevoel
Als je eens eerlijk naar jezelf, je gedrag en je gewoontes kijkt: wat wekt bij jou een gevoel van verslaving op? Waar krijg jij een dopamine kick van? Waar heb jij zo een binding mee dat je paniek krijgt wanneer het weg zou kunnen vallen?

Het is belangrijk dat je als mens terug naar je gevoel kan gaan om dit stuk aan te pakken. In het NU leven is iets wat daarbij kan helpen. Het verleden is geweest en krijg je niet meer terug of verander je niet meer. De toekomst is bewegelijk en onvoorspelbaar. Het hangt af van de acties die je in het nu zet. Hoe bewuster hoe jij van jouw eigen gedrag, gewoontes, blokkades en jezelf wordt hoe meer je de verbinding met jezelf kunt herstellen door het te doorvoelen. Wanneer dit niet alleen lukt zou hypnotherapie een mooie manier zijn om daarmee aan de slag te kunnen gaan.

Wil je weten wat ik hier voor jou in zou kunnen betekenen? Neem dan eens een kijkje op mijn website.

Liefs, Myrthe

Heb je moeite met het omarmen van jouw anders zijn? Heb je het gevoel dat je hierin vastloopt? Heb je het idee dat je vastzit in een familie systeem waar je uit wilt? Dan kan een familie opstelling iets voor jou zijn. Zaterdag 22 juli 2023 organiseer ik een familie opstelling dag. Deze dag is van 10:00 – 16:00 inclusief lunch voor slechts €39 p.p. Aanmelden kan door mij een mailtje te sturen naar info@myrthepellemans.nl . Wil je liever 1 op 1 begeleiding? Kijk dan eens op mijn website www.myrthepellemans.nl .

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie