Skip to content

Zelfzorg in Mindfulness

Redactie
18 juli 2023 | 20:00

Advertentie

Wie aan zelfzorg doet beseft hoe belangrijk het is om goed voor zichzelf te zorgen. Er is niet alleen een eigen belang maar, ook een verantwoordelijk naar anderen die van jouw zorg afhankelijk zijn. Volgens mijn mindfulness-opleider dr. Edel Maex is zelfzorg dan ook niet een kwestie van tijd of discipline, maar een kwestie van prioriteit. Zie hier het belang van de juiste prioriteiten stellen wat in een eerdere module al werd behandeld.

Zelfzorg in Mindfulness

Vandaag ronden we de training Hart van Mindfulness af met het thema zelfzorg. Ik ben heel benieuwd hoe hun zelfzorg-plannen voor de toekomst eruit zien. Vanavond presenteren ze die aan de hand van een collage en vertellen hoe ze dit in praktijk gaan brengen. Goede inzichten en een plan voor de toekomst zijn onvoldoende om ook daadwerkelijk in actie te komen. Daarom komt vanavond ook een stukje coaching aan bod dat gaat over implementatie-intenties.

Zelfzorg kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van iemands behoeften en voorkeuren. Vaak is het een combinatie van verschillende activiteiten. Fysieke activiteiten zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en rust. Het heeft ook betrekking op emotionele- en mentale aspecten; zoals bijvoorbeeld om kunnen gaan met tegenslag en stressvolle situaties. Grenzen stellen en tijd vrijmaken voor jezelf. Activiteiten zoals mindfulness, meditatie, yoga of het inschakelen van professionele hulp indien nodig van een coach of therapeut.

Daarnaast omvat zelfzorg ook sociale aspecten. Zoals het onderhouden van gezonde relaties, ook die met jezelf. Tijd nemen voor jezelf, tijd nemen voor relaties met anderen. Plezier maken en tijd voor een goed gesprek. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met alle uitdagingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Het bevordert een gevoel van welzijn en welbevinden.

Mindfulness: een vorm van zelfzorg
Zelfzorg kan per individu verschillen. Iedereen heeft dan ook zijn eigen behoeften, ideeën en benadering van zelfzorg. Het is essentieel om er op regelmatige basis tijd voor vrij te maken om weer: op te laden, je mind tot rust te laten komen, stress kan afnemen en veerkracht toeneemt. Je creëert hiermee zelf een gezond evenwicht in je leven.

Ik werk met drie verschillende programma’s. Waarvan er eentje geschikt is voor mensen die al bekend zijn met mindfulness. Informatie over de programma’s lees je op de website en aarzel niet om vragen te stellen. Je kunt je nu inschrijven voor een groepstraining die na de zomervakantie start: week 36/37 fysiek bij IKC Laar en ook online te volgen via Zoom. Een combi van beiden is ook mogelijk. Liever niet in een groep maar privé? Geen probleem. Neem contact met me op.

Wil je graag de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké ontvangen die ongeveer 1x per maand verschijnt? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief. Je kunt hem op elk moment weer opzeggen.

Agenda

  • Dinsdag  22 augustus Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
  • Week 36/37 start groepstraining Mindfulness – open inschrijving.

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie