Skip to content

Hoe komt het dat mensen iemand veroordelen?

Redactie
19 juli 2023 | 18:30

Advertentie

Zelfs in 2023 zie je het nog steeds gebeuren dat mensen iemand veroordelen over hoe iemand eruit ziet, hoe iemand doet of wanneer iemand een beroep uitoefent wat de ander toch maar drie keer niks vind. Daarbij wordt dit dan niet alleen bij de persoon zelf gehouden, maar wordt het ook nog eens tegen broers, zussen, vrienden, vriendinnen en zelfs de buren verteld. Dat dit op deze manier gaat is overigens niets nieuws want hier heb ik dan ook in meerdere columns over geschreven. De grote vraag is nu: hoe komt het dat mensen iemand veroordelen?

Myrthe Pellemans

De ontwikkeling van jouw bewustzijn
Het start allemaal bij het punt dat jouw bewustzijn mag ontwikkelen. Je kunt niet bewust worden en het bewustzijn is ook geen staat wat je na kunt streven. Dit komt doordat het bewustzijn niet statisch is zoals Hall en Sidra Stone het omschrijven. Het bewustzijn is een proces wat continue aangegaan dient te worden. Je kunt het zien als een ontwikkelingsproces wat ook continue bezig is. Hall en Sidra Stone schrijven in hun boek ‘thuiskomen in jezelf’ dat dit op drie niveaus ontwikkeld wordt. Mocht je dit interessant vinden kan ik je dit boek zeker aanraden.

Hoe komt het dat mensen iemand veroordelen?
Het antwoord is eigenlijk simpel. Ik zal je een voorbeeld geven zodat je er een duidelijk beeld bij krijgt:

In mijn verleden had ik een hekel aan mensen die jaloers konden zijn. Dit is nu soms nog steeds. Wanneer iemand dan naar mij toe kwam en tegen mij vertelde ‘oh, ik ben zo jaloers dat jij dit gewoon allemaal kan. Ik wou dat ik dit ook zou kunnen. Je hebt toch maar geluk he’. Dit vertelde ze dan met een grijns van oor tot oor op hun gezicht. Ik kon dan wel vuur spuwen.

Dit is een klein voorbeeld. Wat ik van thuis uit meegekregen heb als kindszijnde al is dat jaloers zijn een slechte eigenschap is. Dit heb ik met de paplepel ingegoten gekregen.

Laten we er van uit gaan dat wij mensen uit verschillende delen/subpersoonlijkheden bestaan. We hebben een innerlijke criticus, een beschermer, een perfectionist, het innerlijk kind en zo nog veel meer. Delen zoals de innerlijke criticus zijn vaak prominent aanwezig en erg ‘groot’. De delen die wij geleerd hebben niet te mogen zijn hebben we in die tijd dat we dit geleerd hebben begraven. Bij mij is dit het deel geweest wat jaloers kon zijn. Bij jou kan het misschien het deel zijn wat ontzettend boos/woedend is; want zodra je boos werd moest je in de hoek staan toen je een kind was.

Hoe komt het dat mensen iemand veroordelen? Doordat ze hun eigen innerlijke delen die ze niet mochten zijn van de buitenwereld lang geleden begraven hebben. Doordat de buitenwereld hun innerlijke delen spiegelen komt er een oordeel op dat wat ze niet mochten zijn. Sterker nog, ze veroordelen niet de ander, maar zich zelf op een dieper niveau. Dit gebeurd allemaal onbewust.

Kijk jouw verstoten delen aan
De delen die jij verstoten hebt zullen naar buiten blijven komen in andere personen. Zo kun je een partner krijgen met wie je trouwt en die alles spiegelt wat je niet bij jezelf aan wilt kijken, of een vriend/vriendin die ook dat spiegelt wat je niet wilt zien. Je kunt hevige dromen tot nachtmerries krijgen waarin je vecht met dieren of moet vluchten voor iemand die dat verstoten deel binnen in jezelf symboliseert. Het gaat hier om het feit dat de ontwikkeling van het bewustzijn voortgezet wilt worden. Het is een proces wat in beweging wilt blijven. Hoe meer je dit negeert, hoe heftiger het wordt en hoe meer je de ander en daarmee ook jezelf zult blijven veroordelen.

De keus is aan jou. Blijf je de ander veroordelen? Of ga je eerlijk naar jezelf kijken en met jezelf aan het werk? In mijn praktijk werk ik met voice dialogue en hypnotherapeutisch delenwerk. Dit zijn als je het aan mij vraagt DE manieren om aan de slag te gaan met jouw verstoten delen. Ook kan voice dialogue en hypnotherapeutisch delenwerk ingezet worden wanneer je meer in contact met je gevoel wilt komen, je meer zelfvertrouwen wilt en bij zoveel meer nog. Wil jij ervaren hoe dit kan werken voor jou? Kijk dan eens op mijn website. Voel je welkom om ook altijd eens vrijblijvend contact met mij op te nemen.

Liefs, Myrthe

Heb je het gevoel dat je vast zit? Heb je het gevoel dat dezelfde soort situaties maar blijven gebeuren? Wil je verder met het leven en kom je maar niet vooruit? Neem dan eens een kijkje op mijn website of neem eens vrijblijvend contact met mij op per mail: info@myrthepellemans.nl.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie