Skip to content

Plannen voor nieuw windmolenpark in gebied Heythuysen en Nederweert slaan in als bom bij buurtbewoners

Redactie
19 juli 2023 | 14:30

Advertentie

Eind juni kwam er een verontrustend bericht binnen bij bewoners uit Heythuysen en Nederweert. Er zouden plannen zijn voor een nieuw windmolenpark op de grens van beide gemeenten, hierbij worden natuurgebied De Zoom en een gebied tussen de Groene Pinweg en Heide genoemd. Inmiddels heeft energiebedrijf Pure Energie uit Enschede bewoners benaderd over de plannen van een mogelijk nieuw Windmolenpark: Windpark Vissenstaart.

Pure Energie

Naar aanleiding van de eerste geruchten in eind juni werd er door enkele buurtbewoners een informatieavond georganiseerd op 6 juli. Tijdens deze avond gaven veel bewoners aan zich zorgen te maken over de plannen, maar nog niemand gaf aan rechtstreeks benaderd te zijn door Pure Energie. Door de aanwezige buurtbewoners werd geconstateerd dat er geen enkel draagvlak is voor meer windmolens in de buurt. Ze verlieten de informatieavond met een gevoel van wantrouwen.

Enkele dagen later valt er dan toch een brief op de mat bij de bewoners uit de Heidebuurt en omgeving. In de brief van Pure Energie wordt uitgelegd dat het energiebedrijf enkel ideeën heeft voor een mogelijk windpark, dat Windpark Vissenstaart moet gaan heten. Er liggen nog geen concrete plannen, het bedrijf wil bewoners enkel informeren over de ideeën en roept daarbij ook op om na te denken over het oprichten van een eigen energiecoöperatie voor in de toekomst.

Zowel de gemeente Leudal als gemeente Nederweert geven aan dat er geen ruimte is voor de plannen van het energiebedrijf en dat het idee dan ook niet wordt gesteund. Dit is goed nieuws voor de bewoners, die naar eigen woorden nu al in een windmolenconcentratiegebied wonen met 22 windmolens in een straal van 8 kilometer. Ze stellen dat de windmolendruk al te hoog is en dat meer windmolens in de omgeving niet wenselijk zijn.

De buurtbewoners noemen de handelswijze van Pure Energie in een brief naar beide gemeenten en de Provinciale Staten dan ook arrogant, onzorgvuldig en niet opportuun. Ze roepen op om Pure Energie ter verantwoording te roepen voor deze handelswijze en het schenden van gedragscodes. Ook vragen ze de gemeenten om bij het standpunt te blijven en geen medewerking te verlenen aan het realiseren van een nieuw windmolenpark in de omgeving van de Heidebuurt.

Lees hier de brief van de buurtbewoners aan de gemeenten en Provinciale staten.
Lees hier de brief van Pure Energie aan de buurtbewoners.

Advertentie

6 Reacties

  1. Wordt dat zo’n zelfde “lokale” energie coöperatie als die in nederweert? Deze is later inclusief alle middelen overgeheveld werd naar de grote Zuidenwind gigant?
    (De windmolen eigenaar)
    Gaan we nog een keer naïef zijn?

  2. De mensen in Ospeldijk en stokershorst moesten zich niet aan stellen volgens vele mensen uit Nederweert……. Karma.

  3. Tja Karma,

    Windmolens produceren ultrasoon geluid.
    Gemiddeld gezien heeft daar 0,2 % van de bevolking last van.
    Kortom, 2 op de 1000, en de overige 998 mensen niet.

    Als je net bij deze 0,2 % hoort, is het toch vervelend als andere personen jouw problemen niet erkennen of herkennen……
    Overigens behoor ik niet tot deze 0,2 %, woon binnen straal van 1 KM van een windmolen en heb er bij geen enkele windrichting last van.

    Waarschijnlijk is wel een groot deel van deze personen (0,2 %) momenteel met vakantie, want normaal word een “windmolenartikel” binnen 1 uur overladen met negatieve reacties over windmolens.

  4. Zoals gewoonlijk bij een artikel over windturbines probeert Roy de overlast te bagatelliseren en doet hij zijn beklag over de reacties, deze keer over het uitblijven daarvan.

    Roy, ik weet niet waar je die 0,2% vandaan hebt maar het is een nietszeggend getal.
    Je zou moeten kijken naar hoeveel mensen binnen een bepaalde afstand van windturbines wonen en hoeveel % daarvan klachten heeft en dan kom je echt wel wat hoger uit dan 0,2%
    Als we kijken naar hoeveel mensen last hebben van autosnelwegen, Schiphol, Tatasteel of de aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning dan kijken we ook niet naar de hele Nederlandse bevolking.

  5. Karma, ik begrijp uw reactie niet, het lijkt alsof u Stokershorst geen warm hart toedraagt of dat er ooit iets gebeurd is. Dat kan maar om dan zo te reageren lijkt me een beetje overdreven en niet eerlijk. Bovendien zijn hele buurten en gezinnen gedupeerd. En Roy wat naar dat u telkens weer zo neerbuigend over de omwonenden doet en dan ook nog met cijfers die niet kloppen. Er zijn in heel ons land mensen die klachten ontwikkelen, ziek worden, verhuizen door de windindustrie. Wat levert het u op, om zo te reageren?

    Sterkte Nederweert-eind en Ospeldijk, het is al verdrietig genoeg voor een heleboel gezinnen die binnen een straal van twee kilometer rondom windmolenpark Ospeldijk wonen (of woonden) en hopelijk komen er geen grote zwiepers meer bij.
    Dat zou asociaal zijn en zeker op deze manier.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie