De Erfgoedgemeenschap Nederweert attendeert je graag op de eerstvolgende excursie die je naar het stadje Wessem brengt. Onder het motto: Gluren bij de Buren… in Wessem. Dinsdag 8 augustus, eigen vervoer en deelname is gratis.
Gluren in Wessem
Aanvang 19.00 uur in de Sint Medarduskerk, Kloosterlaan. Parkeersuggesties: Kloosterlaan, parkeerplaats Maasdijk (vrij parkeren). Van de vele bijzondere ijkpunten die Wessem rijk is ga je er door middel van een wandeling een vijftal onder het vergrootglas bekijken. De totale afstand is iets meer dan 1,5 km. Het parcours is rolstoel- en rollatorvriendelijk.
Bezienswaardigheden
- Het pronkstuk is de mooie gotische kerk, verwoest in november 1944 en gerestaureerd door architect Frits Peutz. Hij heeft zich bij de restauratie laten leiden door de archeologische vondsten en heeft de twee voorgaande kerken zichtbaar gemaakt. De sluitsteen in de apsis, een zogenaamde tetramorf, een wijwatervat dat geschonken is door paus Leo de 13de, en de Venus van Wessem, tijdens de restauratie gevonden, zijn enkele toppers.
- Het koeienmonument van Dolf Wong dat “De wijze koeien van Wessem” voorstelt, zoals in een artikel van de Katholiek Illustratie van 1934 staat. Koeien die tot 1954 zelfstandig naar de Koeweide of de stal liepen.
- Het havenmonument van Wim Rijvers en de eerste brug in Nederland, die via uitbouw is gebouwd en de oude en nieuwe haven.
- Het oude markante Marktplein met zijn uit maasstenen geplaveid gemeentewapen, gemaakt door Baerke Dierx. Het oude gemeentehuis van architect Lemmens en de aanbouw van architect Corbey uit Thorn.
- De Steenweg met zijn grote handelshuizen van 1613 in Gelderse stijl laten het rijke verleden zien. Kortom: In de oude en de nieuwe portus aan de Maas val je van de ene verbazing in de andere.
Stichting De Aldenborgh
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.
Er zijn nog geen reacties geplaatst