INGEZONDEN BRIEF
“Sorry, we geven tóch een nieuwe vergunning af voor nog meer luchtvervuiling door Kargro. Want wij, de provincie én de gemeente Nederweert hebben nagelaten concreet beleid op te stellen om de belofte van schonere lucht uit te voeren”. Dat is in een notendop het antwoord van de provincie op de bezwaren van 15 omwonenden, Stichting Groen Weert en Natuurlijk Platform tegen de uitbreidingsplannen van Kargro Recycling B.V. op het industrieterrein Aan Veertien. De bezwaarmakers ergeren zich aan de luchthartigheid waarmee de provincie de bezwaren tegen de gezondheidsschadelijke luchtvervuiling wegwuift, terwijl luchtvervuiling grote consequenties heeft voor de gezondheid van de omwonenden, inwoners van Nederweert. Raadsleden en statenleden worden opgeroepen om deze nalatigheid van gemeente én provincie op zo kort mogelijke termijn te laten corrigeren.
In juni hebben 15 omwonenden, Stichting Groen Weert en Natuurlijk Platform een zienswijze ingediend tegen de uitbreidingsplannen van Kargro. De zorg is dat de nieuwbouw op de plaats van een afgebrande hal gepaard gaat met een verandering in productie, waardoor er meer fijnstof en geur zal worden uitgestoten, terwijl de fijnstof concentratie in dit gebied nu al veel te hoog is. De Gezondheidsraad heeft al in 2018 geconcludeerd dat langdurige blootstelling aan fijnstof tot de volgende gezondheidsproblemen kan leiden: verkorting van de levensduur, hart- en vaatziekten, longkanker, COPD, astma (vooral ook bij kinderen) en kortademigheid.
Al in januari 2020 heeft Gemeente Nederweert het Schone Luchtakkoord getekend. Daarin staan de volgende beloften:
- Een verbetering van de luchtkwaliteit […..] waarbij wordt toegewerkt naar de WHO-advieswaarden in 2030.
- In 2030 gemiddeld minimaal 50% gezondheidswinst te behalen ten opzicht van 2016.
Inmiddels zijn we 3,5 jaar verder en is er nog helemaal niets gebeurd. Sterker nog, door mee te werken aan een initiatief als die van Kargro, neemt de uitstoot van fijnstof alleen maar verder toe.
Er is haast geboden
Gemeente Nederweert en de provincie hebben weliswaar het Schone Luchtakkoord getekend met beloften erin, maar hebben verzuimd invulling daaraan te geven. Zolang je dat niet doet, gelden de soepele normen die in de Wet milieubeheer staan. Die zijn feitelijk verouderd en laten toe dat de hoeveelheid fijnstof nog steeds kan toenemen. Zo blijkt uit recente cijfers dat de totale uitstoot aan fijnstof door de veehouderij in Nederweert sinds 2021 ook is toegenomen.Als er nieuw beleid wordt vastgesteld zal de uitwerking ervan nog wel enige tijd in beslag nemen. Eerst zal immers de toename ongedaan gemaakt moeten worden. Als Gemeente Nederweert zich aan haar belofte wil houden om in 2030 aan de WHO-advieswaarden te voldoen, mag ze dus wel haast maken. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat de lucht in Nederweert, ondanks de mooie doelstellingen, verder verslechterd.
Voor de volledige reactie van Provincie Limburg: zie www.natuurlijkplatform.nl
8 Reacties
Ongelofelijk. Niet verrassend, maar wel triest: ‘we hebben geen regels om het tegen te houden, dus we schakelen ons gezond verstand maar uit’. Provincie en gemeente: ga je schamen!
Ik denk dat de gemeente nu de ziektenkosten voor ons gaat betalen. Dank hun hebben wij kans op verschrikkelijke ziektes , en voor kinderen is het , het ergst. Op te groeien in een gemeente die lak heeft aan zijn burgers. Wat doen jullie in Gods naam daar in dat gemeentehuis ? Op feestjes bloemetje brengen , trots zijn . Ik zou ook zeggen . SCHAAM JULLIE ,klop je op je borst, zoveelste trein gemist. Ik hoop dat jullie er nu alles aan gaan doen , om het tij te keren. En denk dat er een stuk verantwoording ligt bij jullie, als er iemand kanker, astma, en kinderen in een ongezonde klimaat opgroeit . DENK DAAR EENS AAN.
Dat er geen beleid is, ligt toch echt op het bordje van de burgemeester en haar gemeentebestuur en kun je de provincie niet aanwrijven. Hier heeft het hele stel weer zitten slapen in de raad. Presentiegeld teruggeven dus!
De gemeenteraaf is vooral toch met zichzelf bezig en laat zich zand in de ogen strooien door de burgemeester en d’r “wethouders”. Die zich niet aan de wet houden. Is de gemeente nog wel capabel voor haar wettelijke taken, vraag jw je steeds vaker af. Bizar.
Dit is voor de gemeente precies de juiste beslissing om nummer 1 te blijven op de lijst van de meest fijnstof uitstotende gemeente in Nederland. Zo zijn ze toch ergens goed in. Door de gevolgen hiervan, zal de bevolking krimpen en dalen de ziektekosten weer. Tis maar hoe sarcastisch je het kunt maken.
Saame Guuëts?? Ich neet.
Waarom moeten we dit soort zaken altijd horen van andere inwoners en horen we nooit van de politiek wat er allemaal gebeurt wat van invloed is op onze leefomgeving?
De politieke partijen schrijven regelmatig in het weekblad van die ‘mooie’ stukjes over wat ze allemaal niet voor ons doen. Maar hier hoor ik ze nooit over. Voorbeeldje van ‘onder het tapijt vegen en hopen dat niemand het hoort of ziet’.
Gezondheid van de burger staat niet bovenaan de lijst van ons gemeentebestuur, kijk maar naar het windmolendossier waar fijnstof middels een notitie onterecht als argument weggewuifd wordt. Elk logisch denkend mens snapt dat fijnstofverspreiding zijn weerslag (of is het neerslag) heeft op bij windrichting en kracht te bepalen punten. Turbulentie, een soort aanzuiging en blazen zoals ventilatoren dat doen. Om de N275 uitstoot onder de windmolens niet te vergeten, met een overheerlijk landbouwgifje als jus op de aardappel en de Nederweertse burger kan met een gerust hart slapen. Oh wacht, ook dat slapen wil voor een deel van onze dorpsgenoten niet meer lukken.Adem in adem uit. Schaapjes tellen. Wat een gedoe.