Skip to content

Ospelse Molendag op de Korenbloem Ospel op 20 augustus

Redactie
17 augustus 2023 | 14:00

Advertentie

Onder het thema “van boer tot bakker” vindt op zondag 20 augustus van 10.00 tot 16.00 uur weer de traditionele Ospelse molendag plaats op molen de Korenbloem. De molen is dan in werking en de molenwinkel is ook open. Naast de gebruikelijke rondleidingen zijn er die dag meer activiteiten.

Molendag de Korenbloem

De activiteiten bevatten bijvoorbeeld de uitstalling van oude landbouwwerktuigen. De machines die de boer vroeger gebruikte voor het zaaien en dorsen worden tentoongesteld. Zo wordt het gehele proces van het graan bij de boer tot het malen op de molen in beeld gebracht en bekijk je de oude tractoren en een maaidorser. Verder zijn er nog klein landbouwmaterialen te bezichtigen die de boer vroeger gebruikte op de boerderij en het land. Deze machines zijn nog compleet zoals ze vroeger gebruikt werden bij het telen van het graan en geheel gerestaureerd. Ook is er een motorkoppel en een smidse. Heb je een oude trekker of landbouwwerktuig die je graag wil tonen aan het publiek dan ben je op deze dag ook van harte welkom.

Verder volgt er een demonstratie van mobiele bakovens en een expositie van de schilders Wim en Ingrid van Rooy in de molen. Zij tonen je de laatste nieuwe werken geïnspireerd door hun geweldige leefomgeving (Ospel). Het builen en mengen van de diverse meelmixen is te zien en imker Tjeu Jonkers vertelt je alles over het houden van bijen en het winnen van honing. Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig. Buurtvereniging “De Houwakker” zorgt voor koffie en wafels en muziek is aanwezig van ensemble Les Echos uit Budel-Dorplein.

Ook de radio zendamateurs uit Weert zijn aanwezig en geven uitleg en demonstraties. Het doel is o.a. om contact te leggen met zendamateurs op andere molens. Tevens gaan ze proberen verbindingen te maken met andere radio stations over de hele wereld. Elk jaar is er het nationale Mills weekend waar zend amateurs verbindingen maken met andere molens. Ook kun je voor alle vragen en informatie terecht bij de radio zendamateurs die hier aanwezig zullen zijn en graag over hun hobby willen vertellen.

De molenwinkel onder in de molen is open tijdens deze dagen en het is mogelijk om diverse soorten meel te kopen, onder andere pannenkoekenmix, Doospelsbroodmix en Turfstekers- en Vlikkestekers meergranen, samengesteld van diverse soorten granen gemalen op de molen. Verder koop je er ook spelt, rogge en tarwemeel en streekproducten.

Op zaterdag 19 augustus is de molen normaal geopend.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie