Skip to content

Herdenking bevrijding en themalezing Weert/Nederweert

Redactie
13 september 2023 | 8:00

Advertentie

Op donderdag 21 september om 19.00 uur zal bij het Suffolkmonument aan de stadsbrug in Weert de bevrijding van Weert worden herdacht. In verband met de kermis is de herdenking een dag vervroegd. Weert is feitelijk op 22 september 1944 bevrijd. Voorafgaand aan deze Suffolkherdenking organiseren de Wapenbroeders Weert om 16.00 uur een themalezing over de Bevrijding van Weert bij Café-restaurant Beej-Bertje op Laar. Theo Schers, oud-medewerker van het gemeentearchief Weert houdt er een informatieve lezing over de militaire operatie Market Garden van 1944.

Herdenking bevrijding en themalezing

De operatie Market Garden, die in Neerpelt begon, bestond uit luchtlandingstroepen, maar ook uit grondtroepen die vanuit het zuiden (Neerpelt) naar het noorden trokken. De militaire operatie Market Garden werd een groot fiasco met duizenden gesneuvelde militairen in slechts één week tijd. Positief was wel dat Weert, Nederweert (deels), Helmond, Cranendonck, Eindhoven en Helmond en diverse nadere steden en dorpen in Noord-Limburg en Brabant bevrijd werden en de hongerwinter voorkomen.

De Wapenbroeders Weert willen door deze themalezing te organiseren bijdragen aan de overdracht van kennis, respect en waardering voor hen die vielen voor onze vrijheid. In het bijzonder nodige zij ook actieve en postactie veteranen, (oud)militairen zoals dienstplichtigen, Kvv érs en Technisch Specialisten uit de themalezing en de herdenking te komen bijwonen. Ook burgerpersoneel van de KMS is van harte welkom. Aan de geïnteresseerde burgers van Weert is ook gedacht, daarvoor zijn 10 plaatsen gereserveerd mits tijdig aangemeld en wel voor 16 september 2023.

Aanvang lezing bij Beej-Bertje te Laar om 16.00 uur ontvangst vanaf 15.30 uur.

De lezing eindigt om 17.45 uur en voor diegenen die daarna ook meegaan naar de herdenking bij de Stadsbrug bieden wij een lichte maaltijd aan. De herdenking bij de stadsbrug begint om 19.00 uur en eindigt om 19.45 uur. Daarna volgt nog een drankje bij het Munttheater als je daar zin in mocht hebben. De themalezing met koffie, vlaai en consumptie + de lichte maaltijd kunnen wij geheel gratis aanbieden door ontvangen subsidies. Je hoeft dus geen lid te zijn van de Wapenbroeders om aan de lezing en aan de herdenking deel te kunnen nemen. Wel vragen ze om je vooraf aan te melden en wel uiterlijk 16.09.2023 bij: Bond van Wapenbroeders Weert Peter William Schreuders/secretaris tel 06-51238413 mail: weert@wapenbroeders.nl

De lezing, de lunch etc. wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Veteranen Instituut en de stichting Koepel Veteranen en andere Geüniformeerden (SKVGO).

Foto: Arjanne van Voorst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie