Skip to content

Smeden- en motorendag 2023 bij Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

Redactie
15 september 2023 | 9:00

Advertentie

Alle ambachten van het openluchtmuseum staan minstens één keer per jaar in het zonnetje op het programma van de themadagen. Daarnaast heeft elk ambacht wel een taak bij de diverse (bouw)projecten of onderhoud. Misschien is wel de allerbelangrijkste opdracht voor allen het overdragen van het ambacht op nieuwe vrijwilligers die het echte vak willen leren. De smedengroep van Eynderhoof is een van die ambachtsgroepen die niet alleen zorgt voor hang- en sluitwerk, poorten en verbindingen. Ze houden zich ook bezit met creatief ijzerwerk en het restaureren en onderhouden van motoren.

Eynderhoof

Het programma van zondag 24 september is voor jong en oud aantrekkelijk. Tussen 13.00 en 17.00 uur  worden diverse oude benzine en diesel motoren functionerend gepresenteerd. En voor de experts: er is een replica van een Crossley Piano Base schuivenmotor uit 1877 te bewonderen en miniatuur modellen van een Lanz Eilbuldog, een Le Percheron (schaal van 1:10) en een EMW motor (schaal van 1:5). De vrijwilligers van de motorengroep zijn druk bezig met het reviseren van een horizontale boomzaag uit 1890. Deze zaag kan een boom met een diameter van 1,5 meter en een lengte van 8 meter met gemak verwerken en met een beetje geluk hebben de bezoekers van de smedendag de primeur van een werkende zaag.

Daarnaast laten veel unieke demonstraties die zien hoe bijvoorbeeld vroeger een ijzeren band om een houten karrewiel getrokken werd en vele oude technieken die soms tot hedendaagse creaties leiden. Een gevarieerd programma vol noeste arbeid, bijzondere technieken en leuke ontmoetingen rond het aambeeld. Het museum is verder geheel in bedrijf. Het volledige programma is terug te vinden op de website.

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is deze zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 8,00 voor volwassenen, € 4,00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en kinderen tot en met 2 jaar en museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen. Bezoekadres: Milderspaât 1, 6034 PL Nederweert-Eind.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Weert kermis is geopend-17
Ga jij ook naar de kermis?
28 september 2024 | 10:15
2024_09_19 Boeken en platenmarkt in KelpenOler
Groot aanbod
28 september 2024 | 10:00
Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00

Advertentie