Skip to content

Gedreven of té gedreven?

Redactie
15 september 2023 | 19:00

Advertentie

Een van de dingen die je leert in een mindfulness training, is het herkennen van de doe-modus en een té gedreven doe-modus. Waarom het handig is om een teveel van het goede te herkennen? Om te voorkomen dat die vicieuze cirkel zichzelf automatisch blijft voeden en je daar uiteindelijk last van krijgt. En mindfulness in te zetten om op een andere manier met jezelf en de wereld om te gaan. De mind kan zoveel meer dan analyseren en bekritiseren.

Gedreven of té gedreven?

Herken jij een of meerdere van deze signalen?

Weinig tot geen focus
Je bent snel afgeleid. Je aandacht hopt van het een naar het ander. Naar dingen om je heen zoals, mensen, geluiden, je smartphone. Of misschien zijn het je gedachten die je steeds wegtrekken. Je aandacht is overal en nergens tegelijk.

Oordelen en veroordelen
Je bejegent jezelf niet meer vriendelijk. In plaats daarvan zijn er zelfverwijten. Je bent vaak met jezelf in conflict. Maar ook naar anderen toe is je gedrag anders. Anderen merken dat je minder tolerant bent en snel een oordeel klaar hebt. Compassie en zelfcompassie is ver te zoeken.

Emotioneel
Je haast je door het leven heen en voelt de kantelpunten van je emoties niet. Pas als deze je overweldigen en er tranen vloeien merk je dat er iets aan de hand is. Vaak onverwacht en op momenten dat je dit niet wilt.

Wisselende stemming
Je stemming wisselt nogal en je hebt jezelf niet meer in de hand.

Reactief
Lichaam en geest reageren reactief en maken zich continue klaar om in actie te komen terwijl er geen actie nodig is. Dit vreet energie.

Vermijden
Je merkt dat er dingen zijn die je uit de weg gaat, onderdrukt of aan probeert te ontsnappen.
Zelfs de kleinste moeilijkheid is te lastig voor je.

Weinig levensvreugde
In je hoofd is het druk met to do’s en misschien zijn er ook zorgen. Dit alles ligt als een dekentje over al het andere en dempt gevoelens van vreugde en geluk. Je vindt het dan ook steeds moeilijker om dingen voor elkaar te krijgen of om vervulling in het leven te vinden.

Meld je nu aan voor een mindfulness training
Start is op 3 oktober en we ronden dit nog voor de kerst af. In de vorige column schreef ik over Mindfulness in een notendop en de programma’s die we aanbieden. Je vindt ze ook terug op de website van Praktijk Jij bent Oké.

Agenda:

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.  Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie