Skip to content

Tijdreis Café Centraal

16 september 2023 | 13:00

Met de sluiting van Café Centraal is een stuk immaterieel erfgoed verloren gegaan. Generaties lang zijn Nederweertenaren hier over de vloer gekomen. Een pand met een lange horecageschiedenis en een rijk verleden. We nemen je mee op een tijdreis.

Tijdreis Café Centraal

In de 18e eeuw was op deze plek de leerlooierij Sweron gevestigd. In de tijd van Napoleon vestigde zich hier Godefroid Michiels, die er een klokkenmakerij bedreef. In later jaren waren er achtereenvolgens een smederij, schrijnwerkerij (meubelmakerij) en slagerij. Steeds in combinatie met een herberg, want dat was een ijzersterk concept in die tijd. Slager Lormans breidde zijn café aldaar in 1893 uit met een handboogschietbaan en in 1916 tot koffiehuis (een coffeeshop van de traditionele soort….), zoals in het Franse café.

Centraal
In 1931 werd het pand gekocht door Jean Bruekers die in het achterhuis zijn schrijnwerkerij vestigde en in het voorhuis het café moderniseerde en het vanaf die tijd Café Centraal noemde. Lei konings stond daar achter de tap. Nadat die begin oktober 1944 bij het verlaten van zijn huis op weg naar de kerk door een granaatscherf dodelijk werd getroffen in zijn hart, zette de weduwe konings (Berta van Breukske) de zaak voort. In 1954 nam Jan Mathijs Meulen de zaak over en tien jaar later Cis Ceelen, oud-Indiësoldaat.

Beleef de tijdreis door met het schuifje van oud naar nieuw te reizen

[image-comparator title=”Brand bij Cis Ceelen” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/08/cis-ceelen-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/08/cis-ceelen-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Café Cis Ceelen
Menigeen kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren: de fameuze brand van café Cis Ceelen in de Kerkstraat, op zaterdagmiddag 11 april 1970. In het boek ‘In vuur en vlam’ (over de geschiedenis van de Nederweerter brandweer) staat een uitgebreid verslag: ‘Terwijl beneden in het café bezoekers waren, ontdekte Cis Ceelen rond 15.00 uur dat op de bovenverdieping, waar hij zijn woning had, brand was uitgebroken. Hij trok een deur open en stond plotseling voor een grote vuurzee. In allerijl wist hij zijn jonge tweeling, die op de brandende verdieping verbleef, uit hun bedjes te bevrijden en in veiligheid te brengen’.

Brand meester
Het verslag gaat verder: ‘De gealarmeerde brandweer die binnen enkele minuten ter plaatse was, zag zich geplaatst tegen een uitslaande brand over de hele breedte van het pand. Vooral de rechterhelft, aan de zijde van het winkelpand van brandweerman Herman Hermans, brandde als een fakkel. Door de geweldige hitte begon het stro onder de pannen van het pand Siem te smeulen, zodat de brandweer ook dit pand moest beschermen. Nadat brandweer Weert de bescherming van pand Siem had overgenomen, kon brandweer Nederweert zich op de vuurhaard concentreren. Na een half uur werd toen het sein brand meester gegeven’. Tot zover het verslag uit 1970.

Blussen van dorst
Café Ceelen moest vanwege de brandschade worden afgebroken en werd jaren later herdoopt in café Centraal, een historische naam zoals we hierboven zagen. Het ernaast gelegen oude winkelpand met de herenkapsalon en tabakswinkel van brandweerman Herman Hermans (‘van Polly’) ontkwam evenmin aan afbraak. Tot voor kort werd ook daar nog geblust maar dan slechts de dorst van de bezoekers van de Irish pub ‘Wup’s Pub’. Maar ook die is inmiddels geschiedenis.

Alfons Bruekers | Erfgoedgemeenschap Nederweert
Moderne foto: Ton Frenken.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.

Advertentie

3 Reacties

  1. Wat jammer dat er weer een stuk history weg is . Vroeger na de mis ,kaartje leggen bij een borreltje. Er blijft niet veel over in Nederweert . Echt jammer.

  2. begint de heemkundevereniging nederweert weer tot leven te komen? zal de gemeente blij mee zijn.

  3. Beste Snuffelter,

    de heemkundeclub is al geruime tijd ter ziele en de erfgoedgemeenschap Nedwrweert is wat anders, en is daarvoor in de plaats en ik hoor dat die het maken van stukjes en houden van lezingen hebben overgenomen, ik lees het allemaal graag en de gemeente ook denk ik.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie