Skip to content

Transitie landbouw, een grote uitdaging

Redactie
26 september 2023 | 20:00

Advertentie

Een kleine 80 belangstellenden kwamen donderdag 14 september naar Ons Boerenerf in Nederweert-Eind voor een informatieavond over de transitie van de landbouw. Onder hen agrarisch ondernemers en adviseurs, afgevaardigden van natuurorganisaties, provincie en andere overheden én de gemeente Nederweert.

Transitie landbouw

De avond was een initiatief van het samenwerkingsverband Pio Weerterland. Voorzitter van Pio Weerterland is Nederweerter wethouder Boris Meessen. Hij heette de aanwezigen welkom en wenste hen een informatieve avond toe.

Enorme opgave
De transitie van de landbouw is een enorme opgave voor heel veel ondernemers en inwoners. In het buitengebied komt ontzettend veel samen. Denk aan de water- en luchtkwaliteit, landschapsbeheer, vernatting, verdroging, innovatie, nieuwe productieprocessen- en verdienmodellen, stikstofopgave en duurzaamheid.

Kansen verzilveren
De transitie is een ontwikkeling die als een bedreiging kan worden ervaren, maar die ook veel kansen biedt. “Nederweert wil die kansen verzilveren en samen met ondernemers en organisaties op een positieve manier aan de transitie bijdragen,” aldus wethouder Meessen. Bijvoorbeeld door kennis te delen en leveren aan ondernemers en organisaties én door verschillende belanghebbenden met elkaar te verbinden.

Rijksopgaven, Limburgs programma en innovatie
Vervolgens gaf de provincie Limburg een toelichting op de Rijksopgaven en de totstandkoming van het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Met name werd er ingegaan op de laatste ontwikkelingen en er werd een doorkijk gegeven hoe het programma vorm zal krijgen in het komende jaar. Ook kregen de aanwezigen uitleg over het programma “Building Balance” waar kansen liggen voor de landbouw om met de teelt van vezelgewassen zowel een bijdrage te leveren aan de transitie van de landbouw maar ook deze gewassen in te zetten in de landelijke bouwopgave. Vervolgens werden door Natuurrijk Limburg de mogelijkheden voor agrariërs gepresenteerd om via het Agrarisch Natuur en Landschaps Beheer toe te werken naar een natuurinclusieve landbouw.
De organisatie van de bijeenkomst kijkt tevreden terug op het verloop van de avond. Er zijn nieuwe contacten gelegd en er is kennis gedeeld die ondernemers en organisaties verder kunnen helpen in dit uitdagende traject.

Regisseurs buitengebied
Heeft u vragen met betrekking tot de transitie van de landbouw dan staan er twee mensen voor u klaar die u van een antwoord kunnen voorzien: Henk Lutke Willink is Regisseur Buitengebied en bereikbaar via het mailadres h.lutkewillink@nederweert.nl. Berber Rulkens is onze agrarisch bedrijvencontactfunctionaris en te bereiken via het mailadres b.rulkens-piersma@nederweert.nl. Binnenkort stellen beide aanspreekpunten zich nader aan u voor in het Gemeente Contact.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie