Skip to content

De collectieve nee op het seksueel misbruik

Redactie
4 oktober 2023 | 18:30

Advertentie

Bij het seksueel misbruik wat nog steeds dagelijks voorkomt in familie kringen en kennis kringen, of iets verder weg heerst nog steeds een grote collectieve nee. Geloof me, dit is ergens normaal, want wanneer alle mensen dit zouden erkennen in de maatschappij, zal er schade oplopen in de structuur waar onze maatschappij op gebouwd is.

Myrthe Pellemans

De structuur van de huidige maatschappij
De huidige maatschappij is gebouwd op wetten en (omgang)regels. Je kunt overal vinden hoe je met elkaar om zou moeten gaan. Wanneer iemand zich hier niet aanhoudt, wordt dit vervolgd, en komt er een volgens de rechtbank “passende straf” op. Zie de huidige structuur als een structuur die veiligheid zou moeten bieden voor ieder mens; jong en oud. Maar wat nu als er iets zo mens onterends gebeurd, waar wij als collectief ‘ja, het gebeurd’ op moeten zeggen? Wat voor schade zou dat dan toebrengen? Zou dit niet heel je veilige wereldje doen instorten? Geloof me, ik denk het wel. Dit is dan ook de reden waarom het thema seksueel misbruik nog steeds weggewuifd wordt door minimaal de helft van de mensen die rondlopen in dit land. Wat we als mens geleerd hebben tegen ons zelf te zeggen is: wanneer we er geen aandacht aan besteden, is het er ook niet. Ik weet bijna zeker dat je dit zinnetje herkend. Al is het in een andere situatie. Geloof me lieve lezer, dit specifieke zinnetje, is de reden dat seksueel misbruik nog in het onzichtbare kan gebeuren. Dat de slachtoffers er voor de rest van hun leven vaak last van blijven hebben, en de daders er makkelijk vanaf komen. Of het komt niet aan het licht, of wanneer er genoeg bewijs is komt er een (meestal) minimale straf. Als maatschappij werken we er dus zelf aan mee dat dingen zoals seksueel misbruik kan blijven gebeuren. Ik wil je uitnodigen om voorzichtig, op jouw tempo, jouw oog en oor kleppen af te zetten wanneer het gaat om dit thema. Al dreigt de structuur van de maatschappij die je gewend bent in elkaar te storten.

De collectieve nee
Wat is de collectieve nee nu eigenlijk? Het is eigenlijk het ontwijken van een groot maatschappelijke probleem wat gepaard gaat met ontwetendheid en het NIET willen weten. De confrontatie met seksueel misbruik is nog TE groot. Want je nichtje kan het slachtoffer zijn, terwijl je vader, oom, buurman, tante, buurvrouw, moeder, opa of oma de dader kan zijn. Jij als omstander raakt er dan automatisch bij betrokken. Dit doet pijn, je kunt er met je gezond verstand niet bij dat iemand zo dichtbij dit iemand aan kan doen die ook dichtbij staat. Dat iemand van wie je houdt, iemand die een voorbeeld voor je is, een kind seksueel misbruikt waar je ook van houdt. Dus kies je er voor het slachtoffer af te wijzen: het gaat namelijk tegen al je principes in. Wat natuurlijk ook meer dan logisch is. Zelfs wanneer je twijfels zou hebben blijf je kiezen voor je veilige bubbel waarin jij als individu niet geschaad kan worden. Dit kan zich uiten als in “mijn vader/moeder/man/vrouw/broer/zus zou zo iets nooit doet. Jij liegt”. Zie je hoe makkelijk het is om in de collectieve nee te schieten? Het zit zo in je onbewuste dat het eigenlijk al vanzelf gaat. De collectieve nee gaat nog verder dan dit. Want het is al aanwezig in het ‘ik’, dus in jou als individu. Wat het collectieve nee letterlijk zegt is: “ik wil het er eigenlijk niet over hebben, en jij liever ook niet”. Dit is hoe Peter John Schouten het mooi begrijpbaar heeft gemaakt in een van zijn boeken.

Help mee aan de verandering
Je kunt meehelpen aan de verandering door te erkennen dat seksueel misbruik gebeurd en het vaak dichterbij is dan dat je denkt. Alleen op deze manier zal er ruimte ontstaan en zullen we met z’n allen dit grote maatschappelijke probleem aan kunnen pakken. Wat ik ooit in het boek ‘verder na incest’ heb gelezen, en wat ik jou wil meegeven als eye-opener, dat er ongeveer per klas minimaal drie kinderen zitten die seksueel misbruikt worden. Dit is veel. Heel veel. Door weg te blijven kijken blijf je de mensen die de kinderen seksueel misbruiken vrijspel geven. De keus is dus aan jou… Kijk je weg? Doe je alsof het niet bestaat? OF kun je eerlijk zijn naar jezelf en de collectieve nee omzetten in ‘ik weet dat het er is, al wil ik het (nog) niet zien’? Hiermee heb je al een kleine stap gezet.

De oplossing begint met het bewust worden van het probleem. Zodra er bewustwording voor het probleem is kunnen de oog en oor kleppen af. Dan pas kan het gezien en gehoord worden en zal er verandering ontstaan.” – Myrthe Pellemans.

Ben jij als kind seksueel misbruikt? Ben jij ouder/opvoeder van een kind dat seksueel misbruikt is/wordt? Ben jij een naaste van iemand die seksueel misbruikt is/wordt? Kom je er zelf niet aan uit en heb je hulp nodig bij het proces? Neem dan contact met mij op, en wie weet kan ik je als hypnotherapeut en ervaringsdeskundige helpen bij dit stuk. Je kunt contact met mij opnemen per mail of door te appen/bellen naar 06-83788636.

Op 25 oktober zal ik een informatie avond geven bij de Pinnenhof in Nederweert voor ouders van kinderen die seksueel misbruikt zijn. Ook als naaste ben je hier welkom. Er komt deze avond ook een gastspreker die haar verhaal zal delen. Verdere info volgt snel!

Liefst, Myrthe

Heb je het gevoel dat je vast zit? Heb je het gevoel dat dezelfde soort situaties maar blijven gebeuren? Wil je verder met het leven en kom je maar niet vooruit? Neem dan eens een kijkje op mijn website of neem eens vrijblijvend contact met mij op per mail: info@myrthepellemans.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie