Skip to content

Praten over seksueel misbruik als het nieuwe normaal

Redactie
11 oktober 2023 | 18:30

Advertentie

Laten we het praten over seksueel misbruik het nieuwe normaal maken. Alleen zo komt er bewustwording over bij de mens. Zoals in een van mijn vorige columns heb ik al geschreven dat het in het onzichtbare gebeurt. Hoe meer wij er over spreken, des te meer het in het licht komt, en slachtoffers er sneller voor uit durven te komen.

Myrthe Pellemans

De reden dat de mens er niet over wil praten
De reden dat de mens er niet over wil praten is puur en alleen dat het te pijnlijk en walgelijk is om te beseffen dat het echt gebeurd. Dat een volwassen man of vrouw seksueel actief kan zijn met een klein jongetje of meisje is iets waar je met je gezonde verstand niet bij wilt en ook niet bij kan. Wat de meeste mensen niet beseffen is door het weg te sjoemelen dat dit het nog onveiliger maakt voor een kind dat slachtoffer is of een volwassene die als kind slachtoffer is geweest. Door het als mensheid in de doofpot te stoppen blijven de ‘daders’ vrij spel hebben. Dus laten we erover in gesprek blijven. Alleen op het tempo wat jij aan kan en dat haalbaar is voor jou. Stap voor stap komen we er als mens wel. Het enige wat de mens dient te doen is ook het hart te openen voor het feit dat er zulke gruweldaden gepleegd worden.

Waarom praten we makkelijker over dingen zoals oorlog en ziekten?
Dit is simpel. Het wordt namelijk door de media en alle andere platformen zichtbaar gemaakt. Als mens zijnde vinden we dit erg, we erkennen dit als een ‘probleem’ en een aanslag op de mensheid. Wanneer iemand te horen krijgt dat deze persoon een hevige ziekte heeft leven we allemaal mee, omdat we weten hoe hevig de ziekte kan zijn en hoe ziek dit een persoon kan maken, met soms de dood als gevolg. We zijn er als mens bekend mee. Het is zichtbaar. We hebben geaccepteerd dat ziekte iets is wat bij het leven hoort, net als de dood, hoe pijnlijk het ook is. De vergelijking maak ik niet om oude wonden open te trekken, maar om aan te tonen dat een ziekte een fysieke aanslag is op het lijf en de psyche van de mens, maar seksueel misbruik ook.

Zo mag op een tempo ook naar seksueel misbruik gekeken kan worden. Want dit gebeurd helaas nog niet. We weten dat het gebeurd, maar houden onze oren en ogen dicht. Waarom eigenlijk? Is dit niet net zo erg als een oorlog of het krijgen van een (dodelijke) ziekte? Seksueel misbruik geeft een deuk in heel het bestaansrecht van een jong kind met zware psychische en lichamelijke gevolgen. Het dood het kind, en het kind moet een pseudo-volwassene worden. Seksueel misbruik zit in iedere cel en kan gevolgen hebben tot verslavingen, eetstoornissen, zelfmoord, depressie, meervoudige persoonlijkheidsstoornissen en nog zoveel meer. Ook deze vormen van mentale en psychische ziekte erkennen we, we willen alleen nog niet naar de oorzaak er van kijken.

Openheid is belangrijk.
Zoals de titel al zegt: praten over seksueel misbruik is het nieuwe normaal. Dit maakt de gebeurtenis nog niet normaal. Openheid is hierin belangrijk. Recent had ik een gesprek met iemand die ik ken en hij vertelde me: “Myrthe, als ik zo naar het woord kijk, het komt niet binnen. Ik kan niet beseffen dat het gebeurd, en ik kan het me ook niet voor de geest halen.”

Dit is niet alleen bij deze persoon zo, maar bij nog meer van de helft van de mensen in dit land. Ik hoop dan ook met mijn columns meer openheid, erkenning en begrip te krijgen in dit grote probleem.

Op 25 oktober geef ik een informatie avond over seksueel misbruik in de Pinnenhof in Nederweert. Wil je hier aan deelnemen? Dan kun je je aanmelden. Dit kan per mail: info@myrthepellemans.nl of door mij te bellen naar het telefoonnummer 06-83788636. Tijdens deze avond zal er ook een gastspreker haar verhaal delen. De avond is kosteloos. Durf jij je er voor open te stellen? Durf jij je er bewust van te worden? Dan is de eerste stap al gezet.

Liefst, Myrthe

Heb je het gevoel dat je vast zit? Heb je het gevoel dat dezelfde soort situaties maar blijven gebeuren? Wil je verder met het leven en kom je maar niet vooruit? Neem dan eens een kijkje op mijn website of neem eens vrijblijvend contact met mij op per mail: info@myrthepellemans.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie