Skip to content

Heb je last van een reactief brein?

Redactie
12 oktober 2023 | 20:00

Advertentie

Het is heel normaal dat ons brein automatisch en ongevraagd allerlei scenario’s maakt van de ‘realiteit’. Het checkt deze van moment-tot-moment en doet voorspellingen. Elk moment van de dag doet het zijn stinkende best om ons zo ongeschonden mogelijk door de dag heen te loodsen. Dat dit niet altijd lukt, moge duidelijk zijn.

Lisette Poell

Wanneer gaat het dan mis?
Als je automatisch blijft reageren op het reactieve brein. Ik zal hier een paar voorbeelden van geven.
Pijnlijk als je jezelf verwijten maakt en er altijd zelfkritiek is. Als er gedachten zijn, waarvan jij bent gaan geloven dat ze waarheid zijn, waarmee je jezelf keer op keer ondermijnt met als gevolg dat je gevoel voor eigenwaarde een flinke deuk oploopt.
Uitputtend als je steeds wordt voortgedreven en geen ruimte ziet om jezelf even een pauze te gunnen. Het brein zal je herinneren aan onafgemaakte taken/zaken. Dat kunnen taken op je to-do lijstje zijn maar, gebeurt ook automatisch met problemen die in de emotionele sfeer liggen omdat het brein die zaken als niet afgehandeld ziet.
Als je als een holbewoner in deze moderne wereld rondloopt en vanuit dat oersysteem blijft reageren alsof je in levensgevaar bent als reactie op een gesprek op je werk of elders.

Door mindfulness / meditatie te beoefenen maak je bepaalde gebieden in je hersenen sterker zodat je minder snel afgeleid bent en minder snel automatisch reactief reageert. Maar van een afstandje naar situaties, gedachten en gevoelens kunt kijken zonder meteen te oordelen en hierdoor ziet en onderscheid kunt maken wat het brein zoal automatisch doet. Er komt begrip en je cultiveert een vaardigheid die je ondersteunt om minder reactief te reageren maar eerder vanuit vrijheid je eigen reactie te kiezen.

Het brein zal altijd automatisch op alles blijven reageren. Dat is een volkomen natuurlijke neiging van de geest en ben jij niet verantwoordelijk voor. Wél voor wat je daarna doet. Ga je mee in de automatische impuls of pas je een andere strategie toe waardoor de dingen waar je nu tegenaan loopt of zaken waar nu geen helderheid over is kunnen transformeren.

Leef je altijd op de automatische piloot dan mis je mijns inziens een deel van het leven. Zou je daarentegen elke dag weer opnieuw het wiel uit moeten vinden dan word je daar waarschijnlijk ook niet blijer van. Is er dan een middenweg? En is mindfulness die middenweg? Voor de één wel en voor de ander niet. Daarom gebruik ik naast mindfulness ook andere werkvormen en kijk ik samen met de cliënt wat het best past.

Stuur mij rechtstreeks een bericht of via Coachfinder.

Agenda:

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.  Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie