Skip to content

Waarom het belangrijk is dat jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen stukken

Redactie
25 oktober 2023 | 19:30

Advertentie

Wanneer jij je eigen dingen niet opruimt, geef je dit door aan de generatie die na jou komt. Wanneer jij geen verantwoordelijkheid neemt in jouw eigen stukken, geef je dit door aan de generatie die na jou komt. Om dit kort en bondig te zeggen: het blijft zich aandienen tot iemand de moed in zichzelf vind om dit aan te kijken en op te lossen. Het is daarom mega belangrijk dat je dit voor jezelf doet, zodat de generatie na jou ook een eerlijke start krijgt, en niet nog dingen ‘moet’ opruimen en transformeren van de generatie(s) daarvoor.

Myrthe Pellemans

De onwetendheid van de mens
Als mens in deze huidige maatschappij hebben we onszelf generatie op generatie aangeleerd om onze mond dicht te houden. ‘Niet meer achteruit kijken, maar vooruit kijken’. Oftewel, we hebben onszelf aangeleerd om dingen weg te stoppen. Dit was vroeger niet anders. De dingen verdwijnen in een doofpot, zonder ervan bewust te zijn, dat het hoe dan ook toch wel weer omhoog komt. Dit is als je het mij vraagt nog de onwetendheid van de mens. Het blijft rond dwarrelen in het familiesysteem, of je dit nu wilt of niet. Wegstoppen en er niet meer over praten heeft dus geen zin. Al lijkt dit soms de makkelijkste weg.

De kracht van familieopstellingen
In de praktijk zie ik steeds meer hoe onopgeloste zaken van vorige generaties in een familiesysteem blijven hangen. Ik zie steeds meer voorbij komen hoe er in een gezin dingen misgaan, waar bijvoorbeeld het kind getraumatiseerd wordt omdat de vader of moeder geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun eigen stukken aan te kijken. Don’t get me wrong. Ik begrijp als geen ander hoe lastig het is om dit te doen. Het is logisch dat je het liefst de pijn vermijdt en doorgaat alsof er niets aan de hand is. Het lijkt op een goede oplossing, maar het zorgt voor alleen maar meer problemen bij de volgende generatie. Dus ook voor jouw kinderen, die je nu misschien al hebt, of die je later graag wilt. Een familie opstelling is enorm krachtig om dat wat nog in het familie systeem rond dwarrelt op te lossen en aan te pakken. Het enige besluit wat je hoeft te nemen, is dat wat al generaties lang gaande is, stopt bij jou. Het wordt zo dus doorbroken en niet meer doorgegeven.

Tijdens de familie opstelling avonden die ik heb georganiseerd kwamen er meerdere keren dingen uit die niets met diegene te maken hadden voor wie de opstelling was. Je kunt dan denken aan een geheim in het familie geweten wat zich uit als een afwezige vader en moeder, wat soms kan leiden tot huiselijk geweld binnen een gezin, wat er voor kan zorgen dat een ouder woede naar het kind voelt: alleen maar doordat het ergens nog niet opgelost is. Wat vaak tijdens een opstelling naar boven kwam, is dat het een probleem was tussen de ouders van de ouders, of dat het een geheim was wat vader of moeder al die tijd hebben bij zich gedragen, maar dus bij jou als kind terecht gekomen is.

Kun je het nog volgen?
Ik hoop met deze nieuwe column hier meer bewustwording voor te krijgen. Dat ik je mag aanmoedigen om de moed in jezelf te vinden zodat je aan de slag kunt gaan EN verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw stukken. Anders gaan jouw kinderen, of de kinderen van jouw kinderen het moeten doen. Als je het aan mij vraagt is dat niet eerlijk. Want als mens hebben wij allemaal onze eigen lessen die we mogen leren. Daar hoort dit dus ook bij.

Heb je het idee dat je momenteel tegen wat dingen aanloopt die mogelijk niet alleen van jou zijn? Blijven bepaalde (onverklaarbare) patronen zich herhalen? Heb jij het gevoel dat je de ‘cycle breaker’/ het zwarte schaap bent van jouw familie? Een familie opstelling kan je hierbij helpen. Hou mijn social media in de gaten mocht je dit interessant vinden, de nieuwe datums komen namelijk binnenkort online! Wil jij een opstelling voor jezelf aanvragen? Dan kunnen we deze natuurlijk plannen, en zal ik een oproepje plaatsen voor representanten. Wil je eerst eens een op een kijken? Dan kan wellicht een intake helpen zodat we samen kunnen kijken naar wat je wilt bereiken en jouw hulpvraag.

Meer info vind je op mijn website of Instagram. Voor verdere vragen mag je altijd contact op nemen door te appen/bellen naar 06-83788636 of te mailen naar info@myrthepellemans.nl.

Liefst, Myrthe

Heb je het gevoel dat je vast zit? Heb je het gevoel dat dezelfde soort situaties maar blijven gebeuren? Wil je verder met het leven en kom je maar niet vooruit? Neem dan eens een kijkje op mijn website of neem eens vrijblijvend contact met mij op per mail: info@myrthepellemans.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie