Skip to content

Aziatische tijgermug waargenomen in Nederweert

Redactie
26 oktober 2023 | 18:00

Advertentie

Op 2 oktober is in Nederweert een exemplaar van de Aziatische tijgermug aangetroffen, dit stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een brief aan directe omwonenden wordt gemeld dat er met bestrijding zal worden gestart om de tijgermug geen kans te geven zich te vestigen.

Aziatische tijgermug

De Aziatische tijgermug is een mug die infectieziekten kan overdragen. Geen reden tot paniek: dit is in Nederland nog nooit gebeurd en experts schatten de kans dat dit kan gebeuren zeer klein in. Wel is het belangrijk dat de tijgermug zich niet in Nederland gaat vestigen en uitbreiden. Om hiervoor te zorgen zal de NVWA samen met ongediertebestrijders van het bedrijf Anticimex de tijgermug gaan bestrijden in Nederweert.

Zo worden broedplaatsen (preventief) verwijderd en zullen larven worden bestreden met een larvendodend middel. Dit middel is niet gevaarlijk voor mensen en dieren. Op plekken waar volwassen tijgermuggen zijn aangetroffen wordt een ander middel ingezet. Dit middel is niet gevaarlijk, maar er wordt wel van direct betrokken bewoners of bedrijven gevraagd om na gebruik van het middel tot bepaalde tijd binnen te blijven. De NVWA of een bestrijder van Anticimex zullen hier altijd de betrokken personen over informeren.

Wat kun jij doen?
De Aziatische tijgermug legt, net als andere muggen, haar eitjes het liefst in kleine plasjes, ondiep water. Ook jij kunt in jouw omgeving mogelijke broedplaatsen voorkomen of verwijderen. De NVWA geeft de volgende tips:

  • Voorkom dat door een regenbui water blijft staan in bakken, open (afval)containers, emmers, bloempotten, kruiwagens, dekzeil en
    dergelijke. Ruim zoveel mogelijk op of leeg de objecten na iedere regenbui;
  • Ruim eventueel rondslingerende voorwerpen in uw omgeving op;
  • Dek regentonnen mug-dicht af met een deksel of fijnmazig net;
  • Ververs wekelijks het water in gieters of drinkbakken;
  • Schrob plaatsen waar water in heeft gezeten of kan komen om mogelijke eitjes te verwijderen;
  • Zorg dat dakgoten goed doorlopen;
  • Meld overlast of gevonden exemplaren van exotische muggen bij de NVWA

Voor meer informatie kijk je nog op de website van de NVWA.

Advertentie

3 Reacties

  1. Weet ook iemand waar in Nederweert deze mug is waargenomen

  2. De mug is gevonden bij/nabij Kargro. In die buurt is de brief verspreid. De muggen komen mee met de transporten van banden uit andere delen van de wereld die in Nederweert verwerkt worden.

  3. Naast overlast van stank, stof en herrie dus nu ook nog de insecten die hier net zoals dit bedrijf niet thuis horen…stop met die onzin en opslag


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bekijk hier of jij gewonnen hebt…
1 oktober 2024 | 19:00
20240822-In-de-sportlight-Daisy-Schroyen-
10 vragen aan
1 oktober 2024 | 18:30
Screenshot
Geuns Uitvaartbegeleiding
 
1 oktober 2024 | 17:00
hand holding young plant with sunlight. concept eco earth day
Vol programma aan klimaatactiviteiten
1 oktober 2024 | 16:00

Advertentie