Skip to content

Heksen en bokkenrijders; Rechtspraak in het Land van Horn & Weert

Redactie
21 november 2023 | 12:00

Advertentie

Ooit was het gebied, dat nu de provincie Limburg is, een lappendeken van kleine Staatjes en Heerlijkheden, zoals het Graafschap Horn en het Land van Weert (waar ook Nederweert bij hoorde). Elk van die gebieden had zijn eigen rechtssysteem. De landscholtis, als vertegenwoordiger van de landsheer, trad op als Officier van Justitie en de lokale schepenbanken spraken recht en lieten het vonnis uitvoeren.

Lezing Heemkundevereniging

Daartoe behoorde ook de doodstraf, die werd voltrokken op een aangewezen executieplaats. In het graafschap Horn lag de galgenberg tussen de dorpen Horn, Haelen en Buggenum. De galgenberg van het Land van Weert lag niet ver van De Trumpert, tussen de gehuchten Swartbroek en de Mildert.

In de archieven van het graafschap Horn is een groot aantal procesdossiers bewaard gebleven, die enig inzicht geven in de rechtspraak in vroegere tijden. Naast ‘gewone’ strafrechtelijke zaken zoals diefstal en moord treffen we in de schepenarchieven ook processen aan die nu nog tot de verbeelding spreken, zoals de vervolging van heksen en bokkenrijders. Tegen het einde van de achttiende eeuw, in de Franse Tijd, werden de plaatselijke rechtbanken vervangen door het huidige, gecentraliseerde rechtssysteem.

In de lezing zal aan de hand van de oorspronkelijke procesdossiers een beeld worden geschetst van de rechtsgang in het voormalige graafschap Horn en het Land van Weert. Daarbij wordt ingegaan op de vraag in welke mate de rechtspraak, of liever nog het rechtsgevoel, vroeger anders was dan in onze dagen.

Op donderdag 23 november a.s. om 20:00 uur zal Mart Graef een lezing houden over dit boeiende onderwerp bij de Pinnenhof in Nederweert. Mart Graef was als Programmamanager micro-elektronica werkzaam bij Philips, NXP en de Technische Universiteit Delft. Sinds zijn pensionering houdt hij zich bezig met de geschiedenis van zijn geboortestreek, het voormalige Graafschap Horn. Ook doet hij genealogisch onderzoek naar families die daar woonden en publiceerde hij een twintigtal artikelen in bladen als ‘Rondom het Leudal’ en het ‘Limburgs Tijdschrift voor Genealogie’. Mart Graef is lid van de redactie van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie en bestuurslid van de Heemkundevereniging Horn.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie