Bah, ratten. Deze beestjes kunnen behoorlijk wat overlast veroorzaken. Bij de gemeente komen regelmatig meldingen binnen van inwoners die overlast ervaren van het ongedierte. Het gaat hier vooral om de zwarte en de bruine rat. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, vijf tips om rattenoverlast tegen te gaan.
Rattenoverlast
Tip 1: Geen open buffet
Een plek zonder eten is voor ratten onaantrekkelijk. Gooi daarom geen etensresten op een composthoop (alleen tuinafval) en kijk uit met overtollig strooien van voer voor buitendieren.
Tip 2: Afsluitbare ton of bak
Bewaar voer voor huisdieren of buitendieren in een afsluitbare ton of bak. En plastic zak is voor een rat eenvoudig open te knagen. Sluit deze voertonnen, maar natuurlijk ook vuilnisbakken en containers goed af.
Tip 3: Schuilplaatsen ruimen
Een rat voelt zich prettig op een plek met schuilmogelijkheden. Houd volières muis- en ratdicht door openingen groter dan 5 mm af te dichten of kleiner te maken. Hetzelfde geldt voor ventilatieopeningen en andere openingen in gevels, deuren of daken.
Tip 4: Wintervoer beperken
Als je in de winter vogels voert, doe dat dan in kleine hoeveelheden. De hobbydieren in het dierenpark krijgen voldoende te eten van de beheerders. Voer wat blijft liggen is, als de avond valt, een welkome voedselbron voor ratten.
Tip 5: Direct melden
Als je het vermoeden heeft dat er in jouw huis of directe omgeving ratten leven, let dan op het volgende: Uitwerpselen (15-20 mm lang), pootafdrukken en holen (van 6-9 cm doorsnee) met een hoopje vers uitgegraven zand. Ziet u deze signalen, aarzel dan niet en meld het bij de gemeente. Dat kan telefonisch (0495) 677 111, per e-mail: kcc@nederweert.nl of via het meldingsformulier zwarte rat op onze website.
Met gezond verstand houd je de rat op afstand
3 Reacties
Ik heb last van een bruine rat van 30 cm in de tuin.
Wat moet ik doen ?
(Wat ik niet moet doen weet ik al)
De gemeente doet daar toch niks mee? Stuurt je alleen maar door. Of is dat veranderd?
Koop een KAT!