Skip to content

Het effect van uitstelgedrag

Redactie
13 december 2023 | 20:00

Advertentie

Dingen voor je uitschuiven, ook wel bekend als uitstelgedrag, doen we allemaal weleens. Omdat het ons op dat moment niet uitkomt of omdat we er gewoon geen zin in hebben, parkeren we het even. Maar we doen dit ook met dingen waar we tegenop zien. Uitstelgedrag wordt dan ook gezien als een vorm van vermijding.

Het effect van uitstelgedrag

Het effect hiervan is dat de weerstand tegen de taak of activiteit steeds groter wordt. Terwijl de taak nog steeds hetzelfde is. Nou ja … als je taken te maken hebben met bederfelijke goederen dan kan er een luchtje bijkomen.  Naarmate ‘wegduw-acties’ toenemen wordt de mind automatisch negatiever en dempt plezier. En dit kan ook weer invloed hebben op andere dingen. Bijvoorbeeld op dingen die je voorheen leuk vond maar nu geen plezier meer aan beleefd waardoor je ze uiteindelijk opgeeft. Om ze vervolgens weer nieuw leven in te blazen is niet altijd makkelijk. Bewuste actie keuzes helpen je te gaan doen wat je ook wílt gaan doen. 

Wat schuif jij weleens voor je uit? En merk je dat je weerstand ertegen groter wordt?

Overigens is het uitstellen van dingen die we te doen hebben vrij normaal, dus je hoeft je hier niet meteen zorgen over te maken. Merk je dat je jezelf steeds verder of vaker terugtrekt dan kan het goed zijn eens te kijken wat er precies speelt. 

Bewuste actie keuze maken – oefening
Mensen die bekend zijn met mindfulness kennen de korte pauzes die je door de dag heen neemt. Een moment van even bij jezelf inchecken waarbij de ademhaling als object van aandacht wordt gebruikt en je voelend contact maakt met je lichaam. Je kunt deze oefening één ademteug of meerdere laten voortduren.

Om tot die bewuste actie keuzes te komen kun je jezelf de vraag stellen.
Is dit wat ik op dit moment van plan was te doen? En vervolgens maak je een bewuste keuze. Blijf je doorgaan met wat je aan het doen bent of van plan bent te gaan doen? Of kies voor iets anders? Deze oefening is een vrije bewerking van een oefening die in een van onze mindfulness programma’s voorkomt. Verrassend eenvoudig met groots effect hoor ik de cursisten vaak zeggen. Ik deel hem dan ook graag met je op deze plek.

Agenda

  • 03 januari Een ontmoeting met jezelf tijdens de bijeenkomst Ont-Moeten – IKC Laar die ook online gevolgd kan worden.
  • 04 januari tot en met 14 januari gesloten en telefonisch ook niet bereikbaar maar wel via de mail. Beantwoording van mail kan in die periode misschien 1 dag langer duren dan je gewend bent.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:
Facebook , LinkedIn, Instagram.>

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie