Sluit het jaar af met een stevige winterwandeling door het Nationaal Park De Groote Peel. Tijdens de Eindejaarswandeling op zondag 31 december is er volop gelegenheid om het afgelopen jaar te overdenken en om goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Een Peelgids van Staatsbosbeheer zorgt voor de begeleiding. Halverwege wordt er geklonken op het nieuwe jaar en na afloop genieten van een Brabants worstenbroodje en een drankje in het buitencentrum De Pelen (tevens het startpunt van de excursie).
De laatste excursie van het jaar
Op de laatste dag van het jaar kan je nog een paar uur heerlijk wandelen door het Nationaal Park De Groote Peel. De Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen is een ideale gelegenheid om, samen met vrienden, familie of in je eentje te genieten van een dagje in de natuur. Halverwege de excursie van ongeveer 12 kilometer komt de fles met Peelneut tevoorschijn en wordt er geklonken op het nieuwe jaar. Na afloop samen nagenieten met een Brabants worstenbroodje (ook vegetarisch) en een drankje in het buitencentrum.
De Groote Peel is het kleinste nationaal park van Nederland. Toch heeft dit hoogveengebied veel te bieden. Het landschap is weids en open met waterplassen, heide en kleine stukken bos. Het gebied is onder meer bekend vanwege zijn vogelrijkdom maar ook de cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger turf gestoken en de sporen van dit turfsteekverleden zijn nog zichtbaar in het landschap. Zo zijn de paden waarover je wandelt dezelfde paden waarover de turfsteker vroeger ‘het zwarte goud’ vervoerde. De houten knuppelbruggen zijn van latere datum en aangelegd om het oorspronkelijke moeras toegankelijk te maken voor wandelaars.
Informatie en reserveren
Deelname aan de Eindejaarwandeling kost € 15,00 inclusief Peelneut, worstenbroodje en drankje na afloop. De excursie start om 11.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. De route is ongeveer 12 kilometer lang en online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/depelen Let op: De paden in de Peel zijn soms modderig. Zorg voor stevige, waterdichte schoenen. Denk ook aan een lunchpakket en (warm) drinken voor onderweg!
(Na)genieten in het Buitencentrum
Voor of na afloop van een activiteit kan je struinen door de winkel van het buitencentrum. Hier zijn mooie souvenirs, interessante natuurboeken, leuke natuurontdekspullen en smakelijke streekproducten te koop. Bij de horeca ‘Buitengewoon Lekker’ kan je genieten van een hapje en drankje. Het buitencentrum is in de Kerstvakantie elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Behalve op Eerste Kerstdag, dan is het buitencentrum gesloten.
Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl.
2 Reacties
Laat de term, “Turf was het zwarte goud”, maar weg.De lui die het verkochten werden er misschien welvarend van, maar de mensen die het uit de doorweekte grond moesten halen waren nauwelijks beter af dan de katoen plukkende slaven op de plantages in de Zuidelijke Staten van de Verenigde Staten.Gelukkig nam de industrialisatie eind 19de eeuw toe en was er een alternatief voor de peelwerkers en daarbij raakte de rendabel winbare turf in de Groote Peel op.De laatste restjes Peel werden gered door het gebied een beschermde status te geven, anders was het nu een en al landbouwgrond geweest.Evengoed maakte de eeuwenlange winning van turf deel uit van de geschiedenis van onze gewesten en is de folklore die daaruit ontsprong net zo van belang als het behoud van die laatste stukjes Peel.
De laatste restjes peel zijn uiteindelijk gered door het feit dat onze voorvaderen daar het grondpeil op vele plaatsen verlaagd hebben door de turf te steken.
Als dat niet gedaan was, was het hoogveen allang “droogveen” geweest met de huidige grondwaterstanden.