Skip to content

Papen en Geuzen in het Land van Weert

Redactie
31 december 2023 | 10:00

Advertentie

Religie speelt in veel gebieden in de wereld een rol bij heftige tegenstellingen en vormen vaak aanleiding tot oorlogen en geweld. We kunnen ons amper voorstellen dat dit ook gespeeld heeft in onze streken.

Heemkunde Vereniging Nederweert

In de vijftiende eeuw en later, gedurende de tachtigjarige oorlog, speelde dit in de grensstreek tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (waartoe ook Staats-Brabant behoorde) en de Spaanse Nederlanden. Bij de Van Horne- en Stadswandelingen in Weert, maar ook fietsend tijdens een “Rondje Weert” door het buitengebied, is de kwestie van de verhouding tussen protestanten en katholieken in de zestiende en zeventiende eeuw nog zichtbaar. Daar vind je verscholen op de grens tussen Nederweert, Cranendonck en Someren de restanten van twee “grenskerken”. Over deze thematiek heeft oud-stadsgids Jan Lemmen (afkomstig uit Laar) enige tijd geleden een “presentatie op locatie” gemaakt.

De ontwikkelingen in het land van Weert zijn alleen te begrijpen door eerst uit te zoomen naar het grotere plaatje. Daarom wordt in de lezing begonnen met een korte schets van de ontwikkelingen die hebben geleid tot de verspreiding van de nieuwe geloofsleer in de Nederlanden en wordt dan weer ingezoomd naar het Land van Weert. Verder zal worden ingegaan hoe het nagenoeg honderd procent katholieke Weert en Nederweert in enkele decennia veranderde in een overwegend protestants gebied en vervolgens weer een gemeenschap werd waar men voornamelijk katholiek was.

Op dinsdag 16 januari a.s. om 20:00 uur zal Jos Leenders een lezing houden over dit onderwerp in de Pinnenhof. Jos is geboren 1955 in de Kwakel, een klein dorpje iets ten zuidoosten van Amsterdam. Op jonge leeftijd is het gezin naar Weert verhuisd. Jos heeft meer dan 44 jaar met veel plezier in het onderwijs gewerkt. Als laatste werd les gegeven onder anderen aan gevluchte kinderen uit Syrië die een veilige plek kregen in de voormalige kazerne te Weert. Na zijn pensionering werd Jos Leenders stadsgids in Weert. Met acht andere enthousiaste stadsgidsen hebben zij in het afgelopen kalenderjaar zo’n 2500 mensen op een van wandelingen in Weert mogen rondleiden. Ook worden er sinds dit jaar “presentaties op locatie” gehouden. “Papen en Geuzen” is de laatste nieuwe presentatie, die op 16 januari voor het eerst gehouden wordt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Asfalt-wegwerkzaamheden-Winnerstraat-Uliker-Nieuwstraat-Nederweert-4
De werkzaamheden duren een kleine maand
17 september 2024 | 12:24
1Overlijdensbericht Kitty Houtappels - Gielen
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
17 september 2024 | 8:30
2024_09_16 Arbeidsmarktregio Midden-Limburg zet koers met ondertekenen intentieverklaring
Samen arbeidsmarktregio Midden-Limburg versterken
17 september 2024 | 7:00
Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert 4
Opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen
16 september 2024 | 21:02

Advertentie