Skip to content

‘Kleine geschiedenis van het Maxet’ door Henk Reijnders

Redactie
25 januari 2024 | 15:00

Advertentie

Wanneer je in Leveroy of Heythuysen een willekeurig iemand vraag naar Laatgoed ‘Den Rijnbergh’, is de kans verwaarloosbaar dat die persoon weet wat je bedoelt. Mogelijk dat iemand wel de veldnaam ‘Rensberg’ kent. Dit is de benaming van een perceel akkergrond ten zuiden van Maxet grenzend aan de Veestraat richting Baexem.

Maxet

De namen Rijnbergh en Rensberg lijken veel op elkaar en mogelijk behoorde het gebied Rensberg bij de hoeve Rijnbergh die ooit in de buurtschap Maxet lag. De broers Reiner en Lem Alettten afkomstig uit Nederweert, gingen er in 1596/1597 boeren. Ze werden buren van Scheyvenhof en verdeelden het twintig bunder grote Laatgoet Den Rijnbergh in twee gelijke delen. Reyners aandeel werd ‘Reynershof’ genoemd en Lems deel zou eeuwenlang als Lemmenhof bekend staan. Beide boerderijen zijn inmiddels gesloopt.

Amateur-historicus Henk Reijnders mag zich een directe nazaat van deze Reiner Aletten noemen. Hij heeft de geschiedenis van Maxet en met name Reynershof en Lemmenhof, haar bewoners en hun onderlinge relaties minutieus onderzocht en zijn bevindingen in een avondvullende wetenswaardige presentatie verwerkt. De ‘Kleine geschiedenis van het Maxet’ is een aanrader voor de inwoners van Maxet, Leveroy en Heythuysen en natuurlijk voor iedereen die in lokale geschiedenis en genealogie geïnteresseerd is.

De lezing door Henk Reijnders vindt plaats op maandagavond 26 februari in Cultuurpodium De Bombardon. Heemkundevereniging Heitse tekent voor de organisatie. Aanvang 19.30 uur. Entree 2,50 euro. HVH-leden hebben vrij entree.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie