Skip to content

Gemeenteraad Nederweert veegt huisvestingsplan arbeidsmigranten in Nederweert-Eind van tafel

Redactie
7 februari 2024 | 14:31

Advertentie

De gemeenteraad van Nederweert heeft gister unaniem besloten géén groen licht te geven voor het huisvesten van arbeidsmigranten in een oude varkensstal aan De Riet in Nederweert-Eind. Dit besluit komt na een langdurige strijd.

Geen huisvestingsplan arbeidsmigranten

De ondernemers, die de voormalige varkenshouderij inclusief woonhuis en drie stallen kochten, wilden de derde stal ombouwen tot verblijfsruimte voor arbeidsmigranten. De overige twee stallen blijven gebruikt worden voor het stallen van caravans. Hoewel het college van B&W aanvankelijk positief tegenover het plan stond, vanwege de afname van veehouderijen en het bieden van een oplossing voor leegstaande stallen, stuitte het idee op veel verzet van buurtbewoners.

Buurtbewoners
Buurtbewoners, waarvan er twee gebruik maakten van het spreekrecht in de raadsvergadering, uitten hun zorgen over mogelijke geluidsoverlast, parkeerproblemen en een toename van verkeer, verwijzend naar eerdere negatieve ervaringen met illegaal gehuisveste arbeidsmigranten op dezelfde locatie. Deze bezwaren, samen met de staat van het pand dat gekenmerkt wordt door lekkende mestdepots en asbestdaken, overtuigden de gemeenteraad om het plan af te wijzen.

Tijdens een intensieve discussie benadrukten raadsleden van alle partijen de ongeschiktheid van de locatie en het niet voldoen aan gemeentelijke regelgeving door de ondernemers. Na een schorsing van 10 minuten, welke uitliep tot bijna een uur, benadrukte de voltallige raad het belang van slopen van lege stallen als prioriteit boven het herbestemmen ervan voor arbeidsmigranten. “Het is wel een uniek besluit“, aldus Marcel Vossen van de fractie JAN. “Ik vind dit best wel een stap. Ik zit al best een tijdje in de gemeenteraad en ik kan mij niet herinneren dat wij ooit tegen een bestemmingsplan stemden“.

Wethouder Boris Meessen waarschuwde voor de noodzaak van een onderbouwde argumentatie tegen het plan, gezien de mogelijkheid van juridische stappen door de ondernemers. Het besluit van de raad onderstreept de complexiteit en gevoeligheid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten in Nederweert, evenals de vastberadenheid van de gemeenschap om de kwaliteit van hun leefomgeving te beschermen.

Advertentie

6 Reacties

  1. Complimenten voor de manier waarop de gemeenteraad voor de belangen van de burgers is opgekomen!

  2. Fijn om eens te zien dat er voor de bevolking wordt gekozen .
    Dikke pluim.

  3. Dus nu maar hopen dat de raad en haar raadsvoorzitter de gemeente nu niet weer opnieuw in een juridische procedure meesleuren. Wethouder Meessen liet hoorbaar en zichtbaar merken daar niet gerust op te zijn. Dat gaat de burger weer veel geld kosten

  4. Een bestemming weigeren op basis van de huidige staat van de panden, parkeerproblemen, toename van verkeer en vermeend overlast.
    – Na herbestemmen mag/moet het huidige pand worden verbouwd tot een woonruimte die voldoet aan het bouwbesluit. Dit wordt geregeld in de omgevingsvergunning die pas na herbestemmen kan worden aangevraagd.
    – Parkeren kan volgens mij gewoon op het eigen terrein dat daar groot genoeg voor is.
    – Voorkomen van overlast wordt geregeld in de omgevingsvergunning en is een kwestie van handhaven. Overlast uit het verleden is geen steekhoudend argument om een bestemming te weigeren.
    – Als de toename van het verkeer past binnen hetgeen de toegangswegen aankunnen dan mag dat gewoon.

    @Willy
    Gekeken naar de belangen van de burgers of op emotie gezwicht voor het geluid van de omwonenden?
    In het belang van de burgers is het noodzaak om te zorgen voor een goede huisvesting van arbeidsmigranten. Deze mensen houden onze economie draaiende en als beloning is er niets mis mee om ze netjes in plaats van een aftandse caravan te huisvesten zonder dat dit druk geeft op de woningmarkt.

    Ik ben bang dat Boris gelijk heeft en deze ondernemer (met succes) juridische stappen gaat zetten waarna wij als belastingbetaler de boete die de gemeente krijgt mogen gaan betalen.

    Onze raad is niets meer dan een stelletje onkundige pluchezitters dat met alle gemak geurnormen aanpast om woningen mogelijk te maken maar nu opeens de moraalridder uithangt en de kwaliteit van de leefomgeving wil bewaken.

  5. Is eigenlijk bekend wanneer de mogelijke herbenoeming weer aan de orde is en of de raad van Nederweert daar nog iets over te zeggen heeft?

  6. Het zou een goed moment zijn voor de PVV om aan de komende gemeenteraad verkiezingen mee te doen hier. Mensen in de raad krijgen die voor een mening durven uit te komen!!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie