Skip to content

Drachtige merrie in problemen aan de Eindhovensebaan in Nederweert |’ Stop met het voeren van onze paarden’

Redactie
9 februari 2024 | 17:10

Advertentie

VolodymyrBur – deposit photos.com

Op dinsdag 6 februari vroeg in de middag werd er in het weiland aan de Eindhovensebaan in Nederweert (ter hoogte van nummer 16) een drachtige merrie aangetroffen die niet in orde was. De drachtige merrie was lijdende aan een enorme slokdarmverstopping. Slijm en voer liepen uit mond en neus. Het paard stond met gestrekte hals te hoesten en voelde zich erg ongemakkelijk. De temperatuur was gedaald naar 35,9 graden en het paard stond met een verhoogde pols.

Drachtige merrie in de problemen

Zodra een paard een slokdarmverstopping heeft, kan het niet meer eten en nog belangrijker niet meer drinken. Als dit proces lang genoeg aanhoudt, lijdt dit tot uitdrogingsverschijnselen en shock. Bij een dragende merrie zal dit allereerst lijden tot een abortus. Tevens is er een groot risico op longontsteking, omdat slijm en voer uit de slokdarm teruglopen en in de luchtwegen terecht komen. Daarnaast ontstaat er schade aan de slokdarm, wat tot gevolg kan hebben dat de slokdarm deels minder kan functioneren, kan versmallen, met als gevolg een opeenstapeling van slokdarmverstoppingen.

Bij een kudde is het zo dat er een hiërarchie is. De kunst is de rust in de kudde te bewaren. Alles wat verandert, geeft onrust. In het geval van bijvoeren van een kudde paarden moet het met het grootst mogelijke beleid worden gedaan. Op een kuip met brokken en luzerne komen ze maar al te graag af en vinden dit heerlijk. Wat gebeurt er; één paard neemt een hap, de volgende jaagt deze weg, want die wil dat ook eten. Het paard wat net een hap heeft genomen schrikt, schiet weg en heeft niet de kans rustig te kauwen en speeksel aan te maken. De hap brokken schiet ongekauwd in de slokdarm en in de slokdarm komen slijm en sappen het voer tegemoet. Dit zorgt voor een gedeeltelijke verweking, uitzetten van voer en een verstopping.

Iedereen zal met de beste bedoeling paarden willen voeren, maar voer alstublieft alleen als er toestemming door de eigenaar is gegeven. Paarden hebben een bepaald rantsoen en hier kan niet zomaar van worden afgeweken.”

De dierenarts heeft 2 uur nodig gehad om de slokdarmverstopping te verhelpen. Wonder boven wonder is de merrie er bovenop gekomen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie