Skip to content

Skinny ≠ Fit

Redactie
8 maart 2024 | 18:30

Advertentie

Wat betekent fit zijn voor jou? Maar wat vaak hoor ik: ‘sport die bij jou? Maar die heeft dat toch helemaal niet nodig?!’ Waarna ik me vervolgens enorm in moet houden om geen gevatte opmerking terug te maken. Ik schrijf erover in mijn splinternieuwe blog

Skinny ≠ Fit

Maar al te vaak heb ik in mijn carriere te horen gekregen: ‘Hoezo volgt die (persoon x) personal training bij jou? Die heeft dat toch helemaal niet nodig?’ Op het moment dat dat gezegd wordt moet ik me inhouden om geen bijdehante opmerking terug te maken. De reden dat die opmerking gemaakt wordt is omdat ze vinden dat die persoon er goed genoeg uitziet volgens hun. Lees: dun, of in ieder geval niet dik.

Ten eerste moet je je natuurlijk afvragen wie die persoon het recht geeft om zo een opmerking te mogen maken. Daarbij is het een feit dat wanneer iemand geen overgewicht heeft, deze niet per definitie fit is. Ik ken genoeg mensen zonder overgewicht maar die absoluut niet fit zijn.

Nou is het begrip ‘fit’ natuurlijk relatief. In mijn beleving is iemand fit wanneer deze een gezond gewicht heeft, voldoende spiermassa bezit, een (zeer) goede conditie heeft, en daarbij een gezonde leefstijl nastreeft, wat uiteraard weer bijdraagt aan het fit zijn. Met een gezonde leefstijl nastreven bedoel ik elke dag gezond eten, een paar keer in de week sporten of in ieder geval aan intensieve(re) beweging doen en voldoende slapen. Werken met een goede personal trainer zoals mij kan hier enorm aan bijdragen.

Het is vaak ook een deel afgunst merk ik. De gedachte dat iemand aan zijn gezondheid werkt en jij niet is confronterend. Hoe vaak wordt er niet gezegd wanneer iemand geen alcohol drinkt op een sociale gelegenheid dat deze persoon saai is als voorbeeld? Vind je het echt saai, of is het een reflectie op jezelf?

Om nog even terug te komen op de titel. Er zijn zelfs een hoop mensen die skinny fat zijn. Ze zien er met kleren aan weliswaar prima uit omdat het relatief in proportie lijkt, maar hebben te maken met een hoog vetpercentage en weinig spiermassa. Dit is een ander voorbeeld waarom dun zijn niet gelijk staat aan fit.

De gouden tip om fit te worden is om te starten met krachttraining. Het hebben van voldoende spiermassa is de sleutel naar een gezond(er) ouder worden. Ik kan je hierin begeleiden. Ik run mijn eigen gym/diëtistenpraktijk en weet alles over een gezonde leefstijl.

Je kunt me altijd gaan volgen op Instagram of neem eens een kijkje op mijn websites RoegKuijpers.com of impactgym.nl.

Roeg Kuijpers

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie