Skip to content

Strijden of terugtrekken?

Redactie
1 april 2024 | 17:00

Advertentie

Meestal ontkom je er niet aan, ook al ben je je hiervan niet bewust.

Een felle lichtstraal doet mijn ogen samenknijpen. Steek ik per ongeluk mijn handen onder een hete kraan, dan ontkom ik niet aan de reflex die ervoor zorgt dat ik mijn handen terugtrek. Dit zijn slechts twee voorbeelden van handelingsimpulsen in reactie op fysiek contact. Je weet er vast zelf ook nog een paar te bedenken.
Het overlevingssysteem dat hiervoor verantwoordelijk is, is ook actief als er geen direct fysiek contact is. Het responssysteem reageert volautomatisch en maakt geen onderscheid tussen fysieke pijn en mentaal lijden.

Strijden of terugtrekken?

Wat is jouw eerste neiging als je bijvoorbeeld met dingen te maken krijgt die niet leuk of moeilijk zijn? Of als er gevoelens van frustratie, boosheid of verdriet zijn. Misschien trek je je terug of gebeurt juist het tegenovergestelde en bind je de strijd aan? Of totaal iets anders. Merk je dat je aan het vechten bent, kijk dan eens wat het nou precies is wáár je voor vecht én of het de moeite waard is om daar zoveel energie in te steken. Misschien kom je tot de conclusie dat het de moeite waard is. Maar het zou ook kunnen dat het verstandiger is om ermee te stoppen en je energie en aandacht aan iets anders te schenken. Vaak klampen mensen ongemerkt aan iets vast. Ook dat is een vorm van strijden. Een strijd tegen verandering waardoor spanningsklachten kunnen ontstaan. Door de strijd te staken ontspan je en komt er vaak ook meer helderheid.

Gedeelde menselijkheid
Net als jij en ik lopen er nog miljarden andere mensen op deze aardbol rond die vroeg of laat, in meer of mindere mate te maken krijgen met pijn/lijden.  Dit is inherent aan ons mens-zijn. Je bent hierin dan ook niet alleen, ook al voelt dat soms zo. Het leven is veranderlijk. Niets blijft hetzelfde, kijk maar naar je spiegelbeeld … en vergeet niet tegen jezelf te glimlachen.

Ons wonderlijke lichaam
Met ons lichaam kunnen we vreugde en liefde voelen. Maar ook haat. Het lichaam laat ons pijn en vermoeidheid voelen. Maar we kunnen ons ook bijzonder fit en energiek voelen. Zonder dat we ons er altijd van bewust zijn voert het lichaam uit wat nodig is. Terwijl het soms ook heftig kan protesteren. Door een verkoudheid kan het ziek worden maar ook weer helen. Maar niet alle ziekten zijn te helen. Uiteindelijk zal ons lichaam sterven. Ook al piept en kraakt mijn lijf af en toe en ook al doet het niet altijd wat ik zou willen. Ik ben dankbaar voor waar het me overal naartoe brengt en wat het me allemaal laat ervaren. Ik blijf me verwonderen.

Een uitnodiging
Mindfulness nodigt je uit om niet meteen te (ver)oordelen en je niet af te wenden. Hierdoor ontstaat er een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Nog steeds kunnen er verdrietige dingen gebeuren. En nog steeds kun je vreselijk kwaad worden of teleurgesteld zijn als dingen anders lopen. Alles wat er ook maar menselijkerwijs te ervaren is, blijft gebeuren. Maar er zal ook meer begrip zijn en (zelf) compassie voor jezelf en ook voor je omgeving, wat het leven een stuk aangenamer maakt zo zeggen cursisten.

Nieuwe groep die met mindfulness wil beginnen
Het hele jaar door zijn er mensen die met mindfulness starten. Er zijn mensen die dit graag in een (kleine) groep doen terwijl anderen een voorkeur hebben voor privé sessies.
Neem nu vrijblijvend contact met me op als je interesse hebt je aan te sluiten bij een (kleine) groep die binnenkort wil starten.

Fijne Pasen

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

  • 22 April Ont-Moeten IKC Laar
  • 22 Mei Ont-Moeten IKC Laar
  • 17 Juni Ont-Moeten IKC Laar

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie