Skip to content

Waarom lukt het bijna niemand om af te vallen? En wat helpt dan wel?

Redactie
26 april 2024 | 18:30

Advertentie

De ene afval-hype is nog niet voorbij of de volgende staat alweer voor de deur. En de gemiddelde persoon valt er telkens weer voor zonder al te veel (langdurig) resultaat.

Roeg Kuijpers

Als je in het verleden al eens een poging hebt gedaan tot afvallen dan gaat het in het begin vaak supergoed. De kilo’s vliegen eraf en dat motiveert jou alleen maar meer om nog langer door te gaan. Maar die kilo’s blijven er niet afgaan natuurlijk, en daarbij word je drang naar lekker eten steeds groter, tot je op een punt komt dat het niet meer vol te houden is en je eraan toegeeft.

En dat is helemaal niet erg. Je bent immers een mens met gevoel en geen robot. Toch blijkt in de praktijk dat we vaak vervallen in het alles of niets denken. Met andere woorden, het feit dat je eraan toe hebt gegeven maakt je teleurgesteld wat er vervolgens voor zorgt dat je er vaker aan toe gaat geven (want het is toch al mislukt). Om de kans op succesvol af te vallen te vergroten raad ik aan om niet meer met de volgende dieethype mee te doen. Ook niet met diëten die al langer bestaan.

Enkele pro tips die jou gaan helpen vind je hieronder:

  • Pas langzaam kleine veranderingen toe in je voeding. Dit kan zijn elke dag 2 stukken fruit eten. Of elke dag zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Of kiezen voor gezondere alternatiever voor ’s avonds op de bank. Wanneer je dit allemaal in één keer doet is het gedoemd te mislukken. Zorg dat je elke verandering minstens twee weken hebt toegepast zodat het inmiddels een gewoonte is geworden.
  • Beweeg voldoende. Zorg dat je 10.000 stappen maakt op een dag. Hoe dan ook. Weer of geen weer. Druk of niet.
  • Start met krachttraining. Meer spiermassa betekend dat je meer mag eten wat ervoor zorgt dat je makkelijker afvalt.
  • Drink 2-3 liter water op een dag. Behalve dat dit gezond voor je is helpt het ook bij het afvallen omdat het tijdelijk zorgt voor een vulling van de maag.

Blijf weg van crashdiëten. Nee, deze hebben in het verleden niet goed geholpen. Als dat je excuus is om het weer te gaan doen begrijp je niet dat je een langdurig resultaat wil en niet maar tijdelijk. Bovendien word je vaak nog zwaarder na zo een dieet dan ervoor. Dit geld ook voor alle diëten die bepaalde voedingsmiddelen elimineren, pillen, maaltijdvervangers etc.

Wil je sparren over jouw huidige voedingspatroon, dan kun je altijd een diëtistisch consult bij me boeken. Deze wordt vergoed vanuit de basiszorg!

Roeg Kuijpers

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

1 Reactie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie