Skip to content

Europese Parlementsverkiezing: volmacht en kiezerspas regelen

28 april 2024 | 19:00

Op donderdag 6 juni is de Europees Parlementsverkiezing.

Verkiezingen

Stemmen bij volmacht
Kun je tijdens de verkiezingen niet zelf stemmen? Dan kun je iemand anders voor je laten stemmen. Je moet hiervoor iemand machtigen. Dit heet ‘stemmen bij volmacht’. Iemand mag tegelijk met zijn eigen stem dan ook voor maximaal twee andere kiezers stemmen. Je kunt op twee manieren een volmacht regelen.

Iemand uit Nederweert voor u laten stemmen
Wil je iemand uit Nederweert voor je laten stemmen? Dat regel je zelf. Je vult de achterkant van jouw stempas in en zet er je handtekening op. Ook de persoon die voor je stemt, zet een handtekening op jouw stempas. Je geeft de persoon die voor je gaat stemmen jouw stempas en een kopie van je identiteitsbewijs mee.

Iemand uit andere gemeente voor je laten stemmen
Wil je iemand uit een andere gemeente in Nederland voor je laten stemmen? Dan geef je iemand een schriftelijke volmacht. In een volmacht zet je wie voor je gaat stemmen. Je kunt het formulier ‘Verzoek om bij volmacht te stemmen’ (model L8) downloaden. Je kunt het formulier ook telefonisch aanvragen. Dan stuurt de gemeente het toe. Wil je het formulier ophalen bij het gemeentehuis, dan kan dit alleen na een telefonische afspraak, tel. (0495) 677 111. Het formulier moet uiterlijk op maandag 3 juni bij de gemeente binnen zijn.

Stemmen in andere gemeente met kiezerspas
Wil je in een andere gemeente stemmen? Dan moet je een kiezerspas aanvragen. Dat kan op twee manieren: schriftelijk, of mondeling aan de balie van de gemeente.

Schriftelijke aanvraag kiezerspas
Een kiezerspas kun je schriftelijk aanvragen via het aanvraagformulier ‘Verzoek om een kiezerspas’. Dit formulier (model K6) kun je downloaden of afhalen aan de balie. Wil je het formulier ophalen bij het gemeentehuis, dan kan dit alleen na een telefonische afspraak, tel. (0495) 677 111. Een schriftelijke aanvraag voor een kiezerspas moet uiterlijk op maandag 3 juni bij de gemeente binnen zijn.

Mondelinge aanvraag kiezerspas
Mondeling een kiezerspas aanvragen kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur. Hiervoor moet je je persoonlijk met (een kopie van) jouw identiteitsbewijs melden aan de balie van het gemeentehuis. Dat kan alleen na een telefonische afspraak.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00
Workshops-Weerter-Mannenkoor
Ontdek je stem!
19 oktober 2024 | 15:00

Advertentie