Skip to content

Nieuwe generatie boeren op de Geitenfarm: ‘Voor onze geiten moet alles kloppen’

29 mei 2024 | 10:00

Met Daniëlle en Sven heeft de familie Aarts haar opvolgers al in huis

Jaarlijks bestijgen zo’n 1500 dagtoeristen en scholieren de houten trap naar de skybox van de Geitenfarm in Nederweert-Eind. Vanachter het glas maken zij live kennis met ‘moeder de geit’ en de gezonde zuivelproducten die zij voortbrengt. Lekkere geitenkaas, yoghurt, karnemelk of kwark bijvoorbeeld. Daarnaast wordt steeds meer melk van de Geitenfarm verwerkt tot opvolgmelk voor baby’s. “Supergezond, licht verteerbaar en daardoor een uitstekend alternatief voor flesvoeding op basis van koemelk”, vertelt vennoot Daniëlle Horiyon van locatie De Houtsberg. “Mijn twee kinderen zijn allemaal grootgebracht met geitenmelk”, zo voegt ze er lachend aan toe.

Passie voor geiten
In 2010 maakte Daniëlle als stagiaire van de HAS voor het eerst kennis met de geiten van Bennie en Heleen Aarts in Nederweert-Eind. De Nederweertse was er niet meer weg te slaan, leerde alle kneepjes van het vak en is sinds 2016 medevennoot van het bedrijf. “Bennie en Heleen hebben me aangestoken met het geitenvirus. Ik heb een zwak voor deze dieren. Het zijn net pubers. Ze zijn heerlijk eigenwijs en zoeken voortdurend de grens op”, lacht ze.

Nog geen vijf kilometer verderop, aan de Bergenweg in Leveroy, runt boer Sven Janssen met dezelfde toewijding de tweede locatie van de Geitenfarm. Op zijn twaalfde hielp hij een vriend met het melken van koeien. Daar werd het vuurtje aangewakkerd. De passie voor de veehouderij. “Het zorgen voor de dieren en het sturen op resultaat”, zo noemt de geboren Veldenaar het zelf. In januari 2022 verruilde de jonge boer de melkkoeien voor de melkgeiten van de familie Aarts. Een voor hem nieuwe wereld die hij zich snel eigen maakte. Het voer, het klimaat in de stal, het melksysteem, de waterbakken en het speelmateriaal: alles moet kloppen. “Omdat de geit een kwetsbaar dier is, vraagt de verzorging veel tijd en aandacht. Twee keer per dag melken. Regelmatig de nagels knippen, ook wel bekappen genoemd. Ook buiten de drukke lammerperiodes is er genoeg te doen. Geiten houden je altijd bezig”, vertelt Sven die sinds 2024 medevennoot is in de VOF van de familie Aarts.

Duurzaam ondernemen
De stal aan de Bergenweg is uitgerust met een speciale carrousel waarin de geiten zowel gemolken als gevoerd worden. Twee machines rijden op en neer om de geiten te voorzien van vers en duurzaam geproduceerd mengvoer dat géén genetisch gemodificeerde grondstoffen bevat.

Ruwvoer uit Nederlandse gras- en maïskuilen (en dus dicht bij huis) wordt in de voerkeuken van de Geitenfarm vermengd met hoogwaardige restproducten uit de humane voedingsindustrie. “Denk aan de citruspulp die overblijft na het uitpersen van sinaasappelen. Bierbostel en moutkiemen die overblijven bij de productie van bier. Perspulp dat vrijkomt bij de winning van suiker uit suikerbuiten. Of een concentraat van tarwegist dat overblijft bij de productie van biobrandstof. Op deze manier werken we mee aan een duurzame voedselketen”, zegt Bennie die zich bezighoudt met de in- en verkoop van ruwvoer, de afzet van mest en daarnaast allerlei hand- en spandiensten verricht op de boerderij. Zijn vrouw Heleen verzorgt een deel van de administratie en springt bij waar nodig.

Regelmaat en structuur
Verdeeld over Nederweert-Eind en Leveroy werken er bij de Geitenfarm zo’n 15 mensen. Daarnaast is de onderneming een erkend leerbedrijf voor studenten van het mbo en hbo. Daniëlle en Sven sturen de medewerkers aan, zetten de lijnen uit, maar vertoeven het liefst in de stal. Tussen de geiten die van nature bijzonder nieuwsgierig zijn en veel behoefte hebben aan regelmaat en structuur. “Als je een kwartiertje later begint met melken, zijn ze al van slag. En dat terwijl er toch geen klok in de stal hangt”, grinnikt Daniëlle.

Bennie begon in 1994 als pionier in deze markt die elk jaar met 3 tot 5 procent groeit. Inmiddels is de geitenhouderij al lang geen hobby meer. Het is serious business. Door de combinatie van ‘lekker’ en ‘gezond’ zijn geitenproducten populairder dan ooit. Ter illustratie: jaarlijks gaat er vanuit Nederweert-Eind en Leveroy bijna vijf miljoen liter geitenmelk voor verwerking naar melkbedrijven in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Stapje terug
Met Daniëlle en Sven aan het dagelijkse roer kan de familie Aarts de komende jaren met een gerust hart een stapje terugdoen. Bennie: “Omdat ik het volste vertrouwen in hen heb, geef ik hen alle ruimte om hun werk naar eigen inzicht te doen. Als er iets is, kunnen ze me altijd bellen, maar zij hoeven echt niet bang te zijn dat ik hen voor de voeten ga lopen”. Met een knipoog: “De geiten hebben me geleerd hoe irritant dat kan zijn.

Meer informatie vind je op www.boerenvannederweert.nl.

Tekst: Bas Poell
Foto’s: Johan Horst

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Raadsinformatie-gemeenteraad-Nederweert
Goed nieuws voor woningzoekenden in Nederweert
21 november 2024 | 17:00
2024_11_21-Birgittinessen-zoeken-vrijwilligers
Maak de kerstperiode extra bijzonder
21 november 2024 | 15:00
2024_11_21-Limburgse-Winterkampioenschappen-2024
Met mooie uitslagen
21 november 2024 | 14:00
Weekblad voor Nederweert 2024
Nu online!
21 november 2024 | 12:00

Advertentie