Skip to content

Ongelukskruis herplaatst bij vernieuwde Brug 15

20 augustus 2013 | 7:37

Ongelukskruis herplaatst bij vernieuwde Brug 15Velen die de werkzaamheden bij de vernieuwde Brug 15 hebben gadegeslagen, zullen hebben gezien dat bij de zitbank aan de Budschopzijde een natuurstenen monument is geplaatst. Het is niet nieuw, maar wel op die plek. Het gaat hier om het ongelukskruis dat herinnert aan een verdrinkingsongeval uit 1937. Het kruis stond oorspronkelijk aan de Nederweerter kant van de brug. Een aantal jaar geleden is het vanwege de verkeersveiligheid naar de lage kanaaloever aan de overzijde bij de passantenhaven geplaatst, waar het nogal uit het zicht stond.

Het monument herinnert aan een spraakmakend verkeersongeval in de namiddag van 25 november 1937. Een auto met vier inzittenden, komende vanuit Weert waar het viertal een vergadering van de Jonge Boeren had bijgewoond, wilde de brug oprijden. In verwarring gebracht door het glimmende oppervlak van een betonnen ‘tankval’ naast de brug, sloeg de auto te vroeg af en viel het voertuig met inzittenden pal naast de brug in het vier meter dieper gelegen koude kanaalwater. Drie van de inzittenden, rector Wevers, de Leveroyse pastoor De Fauwe en P.J. Kessels (lid van Provinciale Staten, uit Heythuysen) kwamen daarbij door verdrinking om het leven. De vierde inzittende, Guil Derks, overleefde het ongeval. Dat was vooral te wijten aan het heldhaftige optreden van een toevallige voorbijganger, Pierre Geraets uit Ospel, die op een buitengewoon moedige manier in actie kwam.

Ongelukskruis weer prominente plek in het dorpsbeeld

Het herplaatste ongelukskruis bij de vernieuwde brug herdenkt de namen van de slachtoffers van het noodlottige ongeluk. Maar eigenlijk is het ook een eerbetoon aan de dappere Ospelnaar Pierre Geraets. Mooi dat het ongelukskruis weer een prominente plek in het dorpsbeeld heeft gekregen.

Alfons Bruekers ©

Advertentie

6 Reacties

  1. Ik ben de dochter van Pierre Geraerts en vind het erg leuk dit bericht te lezen.
    Fijn dat het monument een goede plaats heeft gekregen en ik zal het binnenkort bezoeken.
    Hartelijk dank voor de aandacht en goede zorgen

  2. Ik ben al jaren bezig met het uitzoeken van mijn stamboom. Pierre Geraets was de halfbroer van mijn vader Johannes Hubertus Berben. Ik ben op zoek naar Monique Geraets omdat ik nooit van haar gehoord had en een dochter is van Pierre. Ik heb alle families Bongers uit Nederweert gebeld. De Man van Monique zou ene Frits Bongers zijn die mogelijk al is overleden. Dat laatste hoop ik niet.
    Ik heb 40 jaren gewerkt bij de politie Breda. Pierre werkte daar ook. Wij hebben nimmer contact gehad.

    • Beste Joep

      ik heb via mijn dochter Sanne je oproep ontvangen. Ik ben Monique en dochter van Pierre Geraerts. Ik ben getrouwd met Jan Bongers uit Weert inderdaad geboren te Nederweert. Wij wonen in Voerendaal. Er is nog een achterneef bezig met de stamboom. Hij heet Eric Hendriks. Zijn oma was een zus van van mijn opa. Hij weet ook veel van de familie Berben.
      Je kunt mij via mijn email adres bereiken.
      groeten

      Monique

    • Hallo,

      was uw vader de echtgenoot van Helena Bernardina Henrica van Hoof?? (2de huwelijk)

    • Ja, dat klopt.

    • heb je voor mij die trouwdatum ??


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet_gezocht
Heb jij iets gezien?
18 oktober 2024 | 22:57
Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30

Advertentie