Skip to content

INGEZONDEN BRIEF | Buurt Kuilstraat Ospel baalt van uitbreiding varkenshouderij

Redactie
11 juni 2024 | 11:00

Advertentie

dusanpetkovic – depositphotos.com

Dertien huishoudens, Natuurlijk Platform en Groen Weert hebben bezwaar tegen de uitbreiding van een varkenshouderij op de Kuilstraat in Ospel. Het aantal varkens gaat fors omhoog. De buurt gaat al gebukt onder veel stankoverlast en nu dreigt de stankuitstoot ook nog eens te verdubbelen! De bezwaren zijn neergelegd in een formele zienswijze die bij de gemeente is ingediend.

Zeer slechte leefomgeving

De buurt kan geen extra stank verdragen. Ze vindt het onbegrijpelijk dat er een vergunning wordt afgegeven voor de uitstoot van nog meer stank. Want de kwaliteit van de leefomgeving van een aantal woningen in de straat wordt door de gemeente zélf, als ‘zeer slecht’ beoordeeld. Desondanks geeft Nederweert de vergunning tóch af omdat de kwaliteit van de leefomgeving niet verder verslechtert. Met andere woorden: als je al in een zeer slechte leefomgeving woont, zul je die moeten blijven accepteren.

Onbetrouwbare luchtwassers
Daarnaast maken de buurt en de stichtingen zich grote zorgen over het type luchtwasser dat wordt geïnstalleerd. Het plan is een zogenaamde combiluchtwasser neer te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat deze luchtwassers lang niet altijd doen wat ze beloven. En dan ontstaat het risico dat de uitstoot veel hoger is dan vooraf berekend. Het risico op een hogere uitstoot is niet alleen slecht nieuws voor de natuur, maar ook voor onze gezondheid. In Nederweert behoort de luchtkwaliteit al tot de slechtste van ons land en kan nog slechter worden. Dat kan niet de bedoeling zijn; we willen gezondere lucht en geen slechtere.

Centen boven gezondheid
Gemeente Nederweert erkent dat er een relatie is tussen veehouderijen en gezondheid. Het is echter nog niet bekend wát precies de genoemde gezondheidseffecten veroorzaakt. En zolang dat niet duidelijk is ziet Gemeente Nederweert geen redenen om vergunningen voor veehouderijen te weigeren. Men is namelijk bang voor planschade vanuit de veehouder. Het vaststellen van strenger lokaal beleid om de gezondheid van inwoners te beschermen, is voorlopig geen optie in het gemeentehuis. Nederweert toetst vergunningaanvragen alleen aan de huidige ruime wet- en regelgeving en zolang vergunningaanvragen daaraan voldoen gaat de gemeente er vooralsnog vanuit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. Centen boven gezondheid noemen we dat.

De zienswijze is te lezen op de website van Natuurlijk Platform.

13 huishoudens uit de buurt, Natuurlijk Platform en Groen Weert

Advertentie

26 Reacties

  1. Hieruit blijkt maar weer hoe hypocriet de gemeente te werk gaat, ze lijken wel narcistisch gezien hun jarenlang “ogen sluiten” en doorgaan op de oude voet terwijl genoegzaam bekend is dat het op deze manier niet verder kan, gezondheid van medemensen moet voorop staan niet het gewin van een ondernemer, onze gemeente is qua luchtkwaliteit een van de slechtste gemeenten in Nederland om in te verblijven…

  2. Al ik dit zo lees, heb ik het erg met die mensen te doen. Dit kan toch gewoon niet. Wanneer houdt het een keer op. Gelukkig woon ik in de kern, maar hier ruft het ook zeer regematig. Succes met jullie strijd!

  3. Schandalig om willens en wetens deze dierenellende instant te houden. En straks weer krokodillentranen wanneer men moet inkrimpen. Dit zou de mens zelf moeten gebeuren! En dan?

  4. Dit kan toch niet met zoveel slechte luchtkwaliteit in Nederweert. Helaas is dit geen sprookje maar de werkelijkheid!!! Gemeente Nederweert denk a.u.b. aan de burger en NIET aan een NOG grotere varkenshouderij cq enorme vervuiler.
    Wanneer stopt dit eindelijk??? De burger moet aan allerlei eisen voldoen. Maar niet een varkenshouder: die NOG MEER geld wil verdienen.
    Veel wijsheid toegewenst en gebruik uw brein ten voordele van een schone omgeving. Alstublieft.

  5. Gelukkige kernbewoner,
    Ook de kern van Nederweert blijft niet gespaart van de slechte luchtkwaliteit.
    Zie “samen meten RIVM, Datapotaal” in en tegen woonwijken aan zijn de fijnstof waardes hoger.
    Dit gewoon eens een maand bij houden.
    In de kernen heb je te maken met ook nog andere activiteiten die hoge waardes fijnstof opleveren en je krijgt
    de fijnstof van de industriële boeren bedrijven er nog eens bij. Hoe de wind ook staat je bent niet gevrijwaard.
    Ook voor de activiteiten in de kernen die voor hoge waardes fijnstof zorgen geldt hetzelfde beleid, ook deze wordt getoetst aan de huidige ruime wet- en regelgeving en zolang de vergunningsaanvraag daaraan voldoend gaat de gemeente er vanuit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. Echter het RIVM en atlasleefomgeving weet heel goed dat er gezondheidsrisico’s zijn. Een aantal landelijke gemeenten zien de ernst van de slechte luchtkwaliteit wel en nemen maatregelen. Dit mag een gemeente doen. Het verschil is vaak de politieke kleur. Geldt ook landelijk.
    Volgens mij is je gezondheid een groot goed. Echter in Nederweert merk ik daar niks van.

  6. Niet zo verontwaardigd doen met z’n allen: wie op boeren stemt, oogst boerenbeleid!

  7. Als je al het slechtste jongetje van de klas bent en je dan willens en wetens doorgaat met het beleid dat leidt tot gezondheidsschade ben je niet waard om nog langer de bevolking te vertegenwoordigen.

  8. Zo is het Roy, er wordt hier meer naar eigenbelang gekeken als naar algemeen belang

  9. Schandalig inderdaad,…helaas zijn er nog te weinig mensen die door hebben dat burgemeesters en haar ambtenaren niets te zeggen hebben,. Niets over de komst van windmolens en ook niets van wat deze varkens uitbreiding aan gaat. Alles wordt gedelegeerd door de multinationals, ik snap alleen niet hoe burgemeesters en de hele ambtenarij deze baan met lachende gezichten kunnen uitvoeren, naar mijn mening moet je toch behoorlijk ongevoelig zijn.om zoveel menselijk leed te kunnen verdragen.

    Lieve Love

  10. Als het huidige bedrijf een vergunning, hinderwet en waarde heeft kun je waarschijnlijk niet veel anders dan het opkopen of verplaatsen. Als dat niet door de overheid gebeurd, moet de ondernemer zijn bedrijf kunnen blijven ontwikkelen in de toekomst, binnen de grenzen die gesteld worden op die locatie.

  11. Zolang het cda de grootste partij is in Nederweert komt het milieu en de gezondheid op de laatste plaats. Alles om de boeren (dus stemmen te krijgen) tevreden te houden. Waarom zit er een varkenshandel nog steeds midden in een woonwijk?

  12. Van een bewoner van de Kuilstraat,
    Bij deze ook een reactie van bewoners van de Kuilstraat.
    Het is gewoon te triest voor woorden dat we er nog steeds voor moeten knokken dat we niet nog meer stankoverlast krijgen, dan hebben we het nog niet eens over onze gezondheid, die nog belangrijker is, helaas zien we de schadelijke stoffen niet, de stank is overduidelijk!
    Iedereen die bij ons op bezoek komt en de wind komt of van het varkensbedrijf of kippenbedrijf verteld ons gelijk hoe gigantisch het stinkt bij ons. Buiten zitten doen wij dus ook niet zo snel. Ramen open zetten als de wind verkeerd staat kun je ook beter niet doen, dan heb je de stank nl binnen. Wij zijn zeker niet tegen de boeren, wel hebben we er een probleem mee dat de varkensboer mestvarkens erin wil zetten waarvan we nu al weten dat dit veel meer stank gaat geven. De gemeente weet dat ook, waar is het loggebied voor, verplaats dit bedrijf daar naartoe. Probleem zo goed als mogelijk opgelost.
    Ik zou het ook wel prettig vinden als de burgemeester en de desbetreffende wethouder hier bij ons aan tafel zouden komen zitten, dan zien ze gelijk ons probleem.
    Mvg een bezorgde bewoner van de Kuilstraat.

  13. @ Joost , ik had echt niet in de gaten dat er in 2022 maar liefst 2681 boeren in Nederweert woonden die op de cda stemden

  14. Waar zijn die ‘rond-de-tafel’ gesprekken waar ze een paar jaar terug zo mee geschermd hebben? Laat de burgemeester en wethouders en wie nog maar eens bij de gedupeerden aansluiten, thuis aan de tuintafel op een ‘goeie’ dag. En dan laat ze maar een poepje ruiken. Geen spreekwoordelijk poepje.

  15. LieveLove, helaas ben ik het niet eens als je stelt dat het aan de multinationaals ligt.
    Het is niet voor “niets” dat de politici lachende gezichten hebben, ze worden er zelf ‘beter” van. (€€€€)

  16. Jeh gih motj mer BBBB stumme. Krieje meer steenk locht . Groet Wil

  17. Als iedereen die last heeft van stankoverlast gewoon stopt met het betalen van alle gemeentelijke belastingen en heffingen.
    En een emmer mest voor het gemeentehuis zet
    kan iedereen zien hoeveel mensen een probleem hebben in hun buurt

  18. Helemaal mee eens Fr. Wind, we moeten eindelijk eens in opstand komen, krachten bundelen en protesteren, mijn deelname heb je…
    We zijn een veel te braaf volk, we pikken veel te veel. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat maar ik vrees dat het bij deze paar reacties blijft.

    LieveLove

  19. Pakweg 25 Jaar geleden hadden de destijds kleine stallen vrij veel emissie en gaven geur af.
    Dat kan ik nog herinneren uit mij jeugd wanneer ik door het buitengebied fietste.

    Met de komst van nieuwe stallen werd deze geurbelasting minder en nam, mede door ruimte voor ruimte regelingen woningbouw in buitengebied toe.

    Je weet dat men in het buitengebied om diverse redenen een koe, kip of varkensgeur kan ontstaan.

    Beetje kip en ei verhaal…
    Boer zit in buitengebied, middels woningbouw komen er meer mensen bij.
    Schijnbaar zitten daar mensen tussen welke problemen hebben met agro-lucht…

    Als dat zo is, blijf dan lekker in de stad wonen met uitlaatgas lucht.

    De boer heeft toch niet om jullie gevraagd?
    Hij heeft daar vaak al meer als een eeuw z’n bedrijf….
    Zeer terecht dat gemeente niet in gaat op dergelijke aanvragen…

  20. Beste Roy.,
    Je bovenstaande redenatie slaat als een tang op een varken.
    Denk dat er ietse met je neus aan de hand is als je een rondje fiets
    Meer stallen en grotere in beperkt gebied, dat is een gegeven in nederweert laatste 25 jaar.

  21. @Gemeente Nederweert,

    U wilt zich graag profileren als toeristische gemeente lees ik op uw website ?
    Ik heb nog een mooie slogan voor op uw ansichtkaarten:

    Nederweert…
    Eén en al stal.

    Gemeente Nederweert,
    U roept van alles, maar laat uw inwoners stikken in de stank.

  22. De Kuilstraat, ik kom er vaak maar ruik er niks.

  23. Taeke brottner
    wat het grappige is dat ze over varkens hebben maar een grote kippenstal dichterbij ligt mss dat ze die ruiken.
    Ik ruik indd ook nooit die varkens en ook grappig is dat nieuwe stallen veel beter de geur binnen houden dan oude.
    maar ja wat lag er eest en wie kwam later. Nederweert is een en al stal. nou ik woon in het buitengebied en ik heb nooit last van de bewoners daar of bedrijven maar wel van re recrieerders die overal maar rommel en een mening van hebben. Ik zou graag bij deze mensen in huis gaan staan en alles maar dan ook alles aanpassen naar MIJN stijl. kijken of ze dan gaan klagen maar tja het is makkelijk om alles van een ander te beoordelen zonder maar 1% kennis te hebben van de locatie daar. wss zijn veel van de reageerders hier en van de brief schijver nooit bij het bedrijf gaan kijken op de open boerendag. maar geen zorg elders is altijd een optie. want autos stinken niet.

  24. In zo een situatie mis je het geluid van een burgemeester, die dan uitstraalt boven de partijbelangen te staan en zich op stelt als de beschermer van de belangen van de burgers. Maar dat vergt kracht en leiderschap, en dus meer dan lintjes knippen en jubilarissen bezoeken. Ook heel belangrijk maar niet als dat het enige is. Zo jammer dat we sinds Henki Evers zo teruggeboerd zijn.

  25. De gemeente beroept zich op planschade.
    Zoek op internet naar de definitie van planschade in de regelgeving.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie