Skip to content

Themaraad Drank- en Horecawet

Redactie
12 september 2013 | 14:04

Advertentie

Themaraad Drank- en Horecawet gemeentehuis NederweertMaandagavond 9 september was er een themaraad over de gevolgen van de nieuwe Drank- en Horecawet die landelijk is ingevoerd. De nieuwe wet bepaald dat elke gemeente voor 1 januari 2014 een eigen verordening moet vaststellen. In de kern draait het om zaken rond om sluitingstijden, paracommercie en het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren. In totaal hebben we in de gemeente Nederweert 45 horecabedrijven en werken er volgens  CBS 890 mensen in de horeca. Dit betekend dat 15,3% van het aantal werkenden in Nederweert  dus in de horeca in Nederweert of daar buiten werkt. Dit is opvallend hoog in vergelijking met  een gemiddelde van 4% in Limburg en 5% in Nederland.

De discussie ontstaat vooral op het gebied van de paracommercie. De Nederweerter-horeca is niet tegen het schenken van een biertje op de voetbalclub maar als een wedstrijd om 16:00 uur afgelopen is zou na twee uurtjes de kantine toch dicht moeten kunnen. Ook het houden van privé feestjes bij een tennisclub of het gemeenschapshuis is volgens Horeca Nederland niet gewenst. “Het is Leven en laten leven, als ze ook feestjes en partijen willen organiseren moeten ze zich ook houden aan de wetten en regels die voor de normale horeca gelden”, als dus C. Nabuurs van Koninklijke Horeca Nederand (KHN). Nu is het zo dat voetbalclubs vaak lage huur betalen en subsidie krijgen. Ook hoeven ze geen belasting te betalen en hebben ze vrijwilligers die achter de bar staan. Dit zijn voordelen die een normaal horecabedrijf niet heeft.

Niet alles hoeft dichtgetimmerd te worden maar een aantal basis regels en en differentiaties zouden zeker op zijn plaats zijn. Henk Cuijpers, voorzitter van voetbalclub Merefeldia zegt dat ze zich nu eigenlijk niet zo precies houden aan de sluitingstijden. Er wordt toch niet gecontroleerd en het is een belangrijke inkomstenbron voor de voetbalclub. Nu ligt het bevoegdheid bij het ministerie maar dit wordt verlegd naar de Burgemeester. De plaatselijke bekendheid is van belang om goed te kunnen handhaven. Het toezicht zal uitgevoerd worden door BOA’s en zal werken op basis van het “Three strikes out” systeem. Ook zijn er mogelijkheden tot het opleggen van bestuurlijke boetes, schorsing van vergunningen en strafbaarstelling van de jongeren zelf. Of er voldoende budget beschikbaar zal zijn voor deze handhaving is aan de gemeenteraad van Nederweert.

De gemeenteraad van Nederweert kan/moet voor het einde van het jaar o.a de volgende zaken regelen:

  • verbod op of beperken van verkoop alcoholhoudende drank in horeca- en slijtersbedrijven
  • tijdelijke verbod op of beperken van verkoop zwakalcoholhoudende drank door detailhandel
  • verbod toelaten jongeren onder bepaalde leeftijd (max. 21 jaar) ná bepaald tijdstip in de horeca
  • verbod happy hours en stuntprijzen in horeca- en slijtersbedrijven en detailhandel

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie