Skip to content

Conditie kinderen gaat achteruit

Redactie
29 november 2013 | 16:04

Advertentie

Sportivalife-nederweert-ColumnV2Door de komst van digitale attributen gaat de conditie van kinderen sterk achteruit. Er is enorme bewegingsarmoede onder de jeugd met alle lichamelijke gevolgen van dien. Een alarmerende ontwikkeling dus met grote maatschappelijke gevolgen. 
Tien jarigen van vandaag hebben minder spierkracht en zijn fysiek tot een kwart minder in staat dan hun leeftijdsgenootjes 10 jaar geleden. In plaats van in de bomen te klimmen, zitten de kinderen de hele tijd voor de computer of de televisie. De gymlessen op school kunnen dat gebrek aan beweging niet opvangen.

Conditie kinderen gaat achteruit

Onderzoekers van de Essex University in Groot-Brittannië vergeleken de prestaties van een groep 315 tienjarigen in 2008 met die van 309 leeftijdsgenootjes in 1998, tien jaar eerder dus. Het team stelde vast dat de huidige tieners 27,1 % minder sit-ups konden uitvoeren dan hun leeftijdgenootjes tien jaar eerder. Ze bleken een kwart minder spierkracht te hebben in hun armen, terwijl hun grip ook al 7 procent minder sterk was. En kon in 1998 slechts één tienjarige op twintig zijn eigen gewicht niet optrekken, dan was dat in 2008 al het geval voor één op de tien.

Minder spieren, zelfde BMI
10 procent van de kinderen weigert om in een klimrek te klimmen. Ze durfden niet of gingen er bij voorbaat van uit dat ze het toch niet konden. Confronterend, maar wellicht een verklaring van dit schrikbarende resultaat in het totaal veranderde bewegingspatroon van kinderen. Ze zitten tijdens hun vrije uren liever voor de computer of de tv in plaats van, zoals de vorige generaties, in bomen te klimmen. Zelfs tijdens de gymles wordt nog amper aan touwklimmen gedaan, uit angst voor blessures. Dat zijn net activiteiten waarbij kinderen kracht ontwikkelen doordat ze hun eigen lichaamsgewicht moeten optrekken.
Nog opvallend: de tienjarigen van 2008 hadden dezelfde Body Mass Index als de kinderen van 10 jaar geleden.

‘En dat is pas écht verontrustend, want gezien de afname in kracht, betekent dit dat hun lichaam méér uit vet en minder uit spieren is opgebouwd.

Om deze problematiek een halt toe te roepen heeft SportivaLife een beweegprogramma voor juist deze doelgroep. De inhoud van het programma bestaat uit grondmotorische vaardigheden, zoals klimmen, springen, trekken, duwen etc…Naast deze vaardigheden staan plezier en beleving centraal. Bewegen moet immers ook leuk zijn. 

Ben je als ouder geinteresseerd en wil je meer weten over dit programma, neem contact op via nederweert@sportivalife.nl (vermeld naam en telefoonnummer) of kom langs bij SportivaLife aan de Hulsenweg 5a te Nederweert. Wij werken aan een gezonde toekomst voor jou en je kind.

Kijk hier voor meer informatie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie