De tradities van het Stadsgilde Sinte Catharina 1480 worden op maandag 3 februari op de UNESCO Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De voorzitter van het gilde de heer Luciën Adriaens, burgemeester van Weert Jos Heijmans en directeur van Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed mevrouw Ineke Strouken zetten vanavond officieel hun handtekening op het certificaat.
De plechtigheid vindt plaats aansluitend aan een informatieavond over de viering van Weert 600 jaar stad in het stadhuis van Weert, omstreeks 20.30 uur. Iedereen die wil, mag hierbij aanwezig zijn. Burgemeester Heijmans: “Het Stadsgilde ademt cultuur en historie, precies datgene wat we in ons jubileumjaar 2014 vieren. Het schutters- en gildewezen is uit de regio Weert niet weg te denken.” De middeleeuwse gebruiken en titulatuur zijn bij Sinte Catharina bewaard gebleven. Voor meer info over het Stadsgilde bekijkt u de website: www.catharina1480.nl.
Stadsgilde St. Catharina Weert op UNESCO erfgoedlijst
Het Wieërter Stadsschötte St. Catharina 1480 is het stadsschuttersgilde van Weert en één van de visitekaartjes van deze Limburgse stad. De tradities omvatten onder meer het koningsvogelschieten, de grote viering van de dag van de patrones St. Catharina op 25 november, de opening van de kermis op vrijdag, de opluistering van de Kermismis op zondag met een rondgang door de stad en de begeleiding van de Stadsprocessie. De galakostuums zijn gebaseerd op de kleding afgebeeld op de schilderijen van de Haarlemse schilder Frans Hals en zijn historisch verantwoord. De leden voelen zich nauw met elkaar en de tradities van het gilde verbonden. Nieuwe leden leggen een officiële eed af en worden ingevendeld. Bij overlijden worden zij uitgevendeld door de gildebroeders en -zusters en worden er saluutschoten gelost ten afscheid. De gildeleden noemen plaatsing van hun tradities op de Nationale Inventaris een ‘kers op een prachtige taart’. Landelijk is dit het eerste Schuttersgilde dat op deze lijst is geplaatst.
Er zijn nog geen reacties geplaatst