Skip to content

Nieuwe archeologische ontdekkingen Hoebenakker

Glendi
5 februari 2014 | 8:11

Advertentie

Archeologisch onderzoek HoebenakkerIn de afgelopen weken zijn opnieuw opgravingen verricht in het plangebied Hoebenakker en daarbij zijn weer bijzondere ontdekkingen gedaan!

Archeologische ontdekkingen Hoebenakker

  • 210 crematiegraven waren al onderzocht. De afgelopen weken zijn daar nog eens 20 graven aan toegevoegd, in totaal dus 230 crematiegraven. Een deel van het grafveld bevindt zich onder een aangrenzend bosje en een akker die buiten het huidige plangebied vallen. Dit deel wordt pas onderzocht wanneer een toekomstig onderzoek noodzakelijk wordt.
  • Gebleken is dat het grafveld ook graven bevat uit de Vroege IJzertijd (± 800-500 v.Chr.). Enkele zijn afgedekt geweest met een forse grafheuvel met daaromheen een cirkelvormige greppel.
  • Er zijn sporen ontdekt van een aantal gebouwen, greppels en waterputten uit de Volle Middeleeuwen (± 1000-1250 n.Chr.). Deze duiden erop dat flinke delen van het van nature vruchtbare (bos)gebied zijn ontgonnen tot akkerland. Waarschijnlijk hebben zij ook de grafheuvels van hun voorouders ‘opgeruimd’. In 2000 zijn aan de Pannenweg (het Rosveld) ook al enkele boerderijen uit deze periode opgegraven.
  • Verder zijn ook nog een boerderijerf uit de Merovingische tijd (± 500-700 n.Chr.) en een uit de Karolingische tijd (700-900 n.Chr.) aan het licht gekomen.

De komende week wordt het veldonderzoek afgesloten. Daarna volgt de uitwerking en analyse van de sporen en vondsten. De bevindingen worden vervolgens vastgelegd in een rapport dat op z’n vroegst volgend jaar verschijnt.

Meer informatie vind je op www.nederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie