Skip to content

50 jaar EHBO Nederweert

Glendi
5 februari 2014 | 11:57

Advertentie

Grote jeugd EHBO Oefening in Ospel Aerthijsplein 1903EHBO Nederweert viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. De vereniging heeft de laatste jaren een vernieuwing ondergaan en is zeer actief op het gebied van opleidingen en hulpverlening.

Een stukje geschiedenis

In het begin van de jaren zestig ontstonden er veel verenigingen in Nederweert. Nederland was herrezen uit de Tweede Wereldoorlog en iedereen had zijn persoonlijke leventje weer op orde. Sportverenigingen, toneelverenigingen, sociale- en culturele clubs werden opgericht en in heel Nederland ontstonden er EHBO-verenigingen als gevolg van het feit dat het verkeer intensiever werd en dat er steeds meer evenementen georganiseerd werden.

In 1964 werd ook in Nederweert een EHBO-vereniging opgericht. Eind jaren zeventig werd gestart met de eerste jeugd-EHBO cursussen. Via basisscholen werden cursisten geworven met als resultaat een zeer actieve jeugd-EHBO afdeling die op haar hoogtepunt, eind jaren negentig, meer dan 20 jeugdleiders telde en jaarlijks 150 kinderen opleidde voor het A-jeugddiploma.

In die tijd werden er ook veel wedstrijden gehouden voor zowel jeugd als volwassenen. Wedstrijdploegen werden speciaal getraind en op zaterdag- of zondagmiddag afgevaardigd naar provinciale en zelfs landelijke wedstrijden. EHBO Nederweert behaalde regelmatig prijzen en bereikte een paar keer zelfs de landelijke finale.

De vereniging bleef maar groeien. Op haar hoogtepunt telde ze meer dan 350 leden. Eind jaren negentig kreeg ook zij, net als andere organisaties, te lijden onder het individualisme en werd het ledenaantal kleiner. In 2003 werd samen met de brandweer de Stichting Hulpverleningsopleidingen Nederweert opgericht. Tot op de dag van vandaag organiseren zij de BHV-cursussen en herhalingslessen.

In 2007 was het aantal actieve seniorleden gedaald tot ± 120. Om dit aantal op te krikken werd een nieuw beleidsplan ontwikkeld. Dit werd in 2010 gepresenteerd. Tegelijkertijd werd vanuit het Oranje Kruis de kwaliteitseis verhoogd. Was tot dan toe deelname aan herhalingslessen voldoende om je diploma te verlengen, vanaf toen werd met bewezen competenties gewerkt. Met het besef dat het aantal actieve leden hierdoor wellicht zou teruglopen, ontwikkelde de vereniging een nieuwe visie en strategie waarbij de kwaliteit van opleidingen en hulpverlening het voornaamste uitgangspunt waren.

In 2014 viert de vereniging haar 50 jarig bestaan, een prestatie van formaat, zeker in de huidige tijd! Maar mede dankzij alle vrijwilligers, kaderinstructeurs, lotusslachtoffers, jeugdleiders en bestuursleden is het gelukt. In 2013 werd er bij bijna 50 evenementen in de gemeente hulp verleend. Meer dan 1.000 uren waren EHBO-ers bezig om tal van activiteiten te ondersteunen. Vanaf de oprichting werden er 1.392 cursisten opgeleid voor het Eenheidsdiploma en meer dan 4.500 jeugdleden voor het A-jeugddiploma.

De vereniging organiseert dit jaar een aantal activiteiten om haar jubileum te vieren. In september is er een publieksdag. Daarnaast zal de vereniging een aantal serviceberichten publiceren en een campagne starten voor een nieuwe cursus in het najaar. Voor de jeugd zullen ook diverse activiteiten georganiseerd worden.

Meer informatie vind je op ehbonederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie