Skip to content

Bewust ervoor kiezen om voorloper te zijn

Redactie
24 maart 2014 | 13:55

Advertentie

buitengebied slootWat is een proeftuin, wat wordt bedoeld met Niet Vinken maar Vonken en op welke manier gaat de gemeente Nederweert om met het platteland? Het zijn vragen waarover op dinsdag 8 april wordt gesproken tijdens een themaraad over het programma Buitengebied in Balans. De gemeente Nederweert nodigt iedereen uit voor de themaraad Buitengebied in Balans op dinsdag 8 april. 

Buitengebied in Balans

Vitaal platteland
Het doel van het programma Buitengebied in Balans is om het buitengebied in de gemeente Nederweert toekomstbestendig te maken en te houden. Ondernemers, inwoners en bezoekers van gemeente Nederweert werken samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Door nieuwe manieren van denken, originele vormen van samenwerken en een verfrissende kijk op regelgeving, is het de bedoeling dat er een vitaal platteland ontstaat waar iedereen op zijn of haar manier van kan profiteren en van kan leren.

Breed van opzet
“De eerste themaraad na de gemeenteraadsverkiezingen is bedoeld om nieuwe raadsleden te informeren over het programma”, aldus burgemeester Evers. “Maar natuurlijk is iedereen die interesse heeft of betrokken is bij het buitengebied van harte welkom.” De themaraad vindt plaats in de raadzaal en begint om 19.30 uur.

Dialoog
Het programma Buitengebied in Balans komt voort uit de Dialoog Duurzaam Buitengebied, een samenwerking tussen agrariërs, de stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert en de gemeente. Onder het motto ‘Hoe vindt u dat het buitengebied van Nederweert eruit moet zien en wat vindt u belangrijk als het gaat over het thema duurzaam buitengebied?’ startten de drie partners medio 2011 de dialoog over het buitengebied.

Op de kaart
De dialoog leidde tot verschillende successen. Zo werden er meerdere thema-avonden gehouden. De grootste winst is dat het buitengebied nadrukkelijk op de kaart is gezet van alle betrokkenen en dat er met elkaar gesproken werd over de verschillende kansen. Niet tegen elkaar, maar met elkaar. Met het opstellen en vaststellen van het programma Buitengebied in Balans benadrukte de gemeenteraad het belang van een balans in het buitengebied.

Voorloper
Over de rol van de gemeente Nederweert versus het buitengebied zegt wethouder Houtman het volgende: “Als het gaat om het buitengebied kiezen we er bewust voor om een voorloper te zijn. We zijn een proeftuin voor een nieuwe aanpak. Ontwikkelingen worden nergens zo breed en samenhangend met diverse partijen benaderd als in Nederweert”.

Interesse andere overheden
Buitengebied in Balans is een initiatief van de gemeente Nederweert en wordt ondersteund door de provincie Limburg en het gebiedsbureau Weert-Nederweert-Leudal. De nieuwe werkwijze wekt ook veel interesse van andere overheidsinstanties. “Het Ministerie van Economische Zaken heeft bijvoorbeeld aangegeven een kijkje in de keuken te willen nemen”, aldus Petra Philips, gemeentelijk projectleider van Buitengebied in Balans.

Programma
Het komend jaar staat er opnieuw veel te gebeuren in het kader van buitengebied in balans. Tijdens de themaraad krijgen de raadsleden uitgelegd waarom er een majeur programma buitengebied is ingericht, wat het programma inhoudt en welke activiteiten er de komende tijd plaatsvinden. Er wordt ook uitgelegd wie bij de organisatie betrokken zijn en wat proeftuinen zijn. En verder komt het recent verschenen Keyport-rapport Agribusiness in Beeld en de positie van Nederweert hierin aan bod. Kortom, een boeiende bijeenkomst, zowel voor raadsleden als de inwoners van Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie