Vragen volgens artikel 41 van het reglement van orde inzake het niet nakomen van een toezegging door het College van B&W inzake een notitie over de gevolgen van een standstill-beleid voor Nederweert op het terrein van de intensieve veehouderij.
In de raadsvergadering van 8 mei jl heeft de burgemeester namens het College van B&W toegezegd om op korte termijn een notitie te zullen samenstellen over de voor- en nadelen van een standstillbeleid. In het presidium van17 juni jl is deze afspraak nog eens herhaald en aansluitend is de vraagstelling die in de notitie beantwoord zou worden door onze fractievoorzitter verder afgestemd met medewerkers van de gemeente. Afspraak was dat de notitie gereed zou zijn voor de raadsvergadering van 29 augustus en via de informatievoorziening naar de raad zou worden gebracht. Wij hebben deze notitie helaas niet ontvangen!
Toegezegd is dat er een notitie zou worden opgesteld met daarin:
De juridische mogelijkheden om gemeentelijk standstillbeleid te maken ten aanzien van het aantal dieren binnen de gemeente.
De voor- en nadelen van een dergelijk beleid met als uitgangspunt de thema’s leefbaarheid, geur (mede in relatie tot achtergrondbelasting) , fijnstof en ammoniak.
Uit de presidiumstukken van 6 augustus blijkt dat het College niet wil voldoen aan de gedane toezegging. Al eerder gaf een medewerker van de gemeente aan dat het krap in tijd zou zijn om de notitie vóór 29 augustus 2012 gereed te hebben. Onze fractievoorzitter heeft deze medewerker toen herinnerd aan de toezegging van de burgemeester in het presidium.
Naar aanleiding van stukken van het presidium van 6 augustus jl heeft onze fractievoorzitter te kennen gegeven zwaar teleurgesteld te zijn over het feit dat er de afgesproken notitie niet voorligt. In plaats daarvan biedt het College ons aan: een brief van de minister aan de tweede kamer aan over de visie op schaalgrootte van de veehouderij én een onderzoeksrapport van Arcadis in opdracht van de Provincie Noord-Brabant gericht op het regionaal sturen van de omvang van de veestapel. Aan de hand van deze stukken moeten wij vervolgens zelf maar bekijken of deze de door ons gevraagde informatie bevat en de antwoorden op onze vragen zelf bij elkaar sprokkelen. Wij voelen ons door uw college met een kluitje in het riet gestuurd te meer omdat onze vragen nog steeds niet door het college beantwoord zijn.
Andere leden van het presidium (fractievoorzitters) merken bij de opmerking van onze fractievoorzitter op dat zij het onderzoeksrapport niet in de raadsvergadering willen bespreken. De burgemeester laat desgevraagd vanuit zijn vakantieadres weten dat het niet de bedoeling is om een fractie met een kluitje in het riet te sturen en dat het college zich hierover op 21 augustus 2012 zal beraden. Wij hebben echter niets vernomen!
Vanmiddag ontvingen wij per mail van uw college toch nog een reactie met daarin een schets van het huidige beleid. Een antwoord op onze vragen hebben wij echter nog steeds niet ontvangen en onze teleurstelling heeft u dan ook niet weg kunnen nemen.
Wij hebben daarom de volgende vragen aan uw college:
Waarom wilt u niet tegemoet komen aan de (tweemaal) gedane toezegging?
In hoeverre speelt een rol dat de vraag wordt gesteld vanuit de oppositiepartij?
In hoeverre vreest u een discussie in de raad die zou kunnen leiden tot een daadwerkelijk besluit tot een standstill-beleid?
Welke juridische mogelijkheden zijn er om gemeentelijk standstillbeleid te maken ten aanzien van het aantal dieren binnen de gemeente?
Welke voor- en nadelen kent een dergelijk beleid redenerend vanuit de thema’s leefbaarheid, geur (mede in relatie tot achtergrondbelasting) , fijnstof en ammoniak?
Is uw college bereid om op korte termijn een dialoogavond te organiseren over het thema standstill-beleid?
Ter informatie zond u ons toe het rapport ‘regionaal de hand aan de kraan? Rapport onderzoek regionaal sturen van de omvang van de veestapel’. ’van Arcadis van 24 april2012 inopdracht van de Provincie Noord-Brabant. Wat vindt u van de aanbevelingen in dit rapport erop gericht het aantal dieren regionaal en op locatie niet te laten groeien? Op welke wijze bent u voornemens met deze aanbevelingen aan de slag te gaan en op welke wijze?
Naar aanleiding van uw beantwoording bekijken we op welke wijze we de discussie over een standstill-beleid (alsnog) agenderen voor een volgende raadsvergadering. De tot nu toe van uw College ontvangen informatie ervaren wij als onvoldoende en summier. Het onderwerp is daarnaast te belangrijk en we willen dan ook nu geen discussie voeren op basis van onvolledige informatie.
Er zijn nog geen reacties geplaatst