Tijdens de zomer blikken we met de fractievoorzitters terug op de periode augustus 2023 – juli 2024. Wie zijn zij, waar staan zij voor en wat drijft hen in hun raadswerk? Waar maakten de fracties zich het afgelopen jaar sterk voor? En hoe kijken zij naar de toekomst van Nederweert? Persoonlijke verhalen met een duidelijke boodschap. In dit verhaal is het woord aan Antoine Hekers, fractievoorzitter van CDA Nederweert.
Antoine Hekers, fractievoorzitter CDA Nederweert
Met de voeten in de klei voor een leefbaar Nederweert
Antoine Hekers belichaamt als geen ander waar het CDA in Nederweert voor staat. De voeten in de klei. Dienstbaar aan de gemeenschap. “Het gaat niet om mij”, zegt hij. “Alleen het algemeen belang telt. De mensen om me heen die samen de gemeente Nederweert vormen.”
Goedbeschouwd is er voor de fractieleider van het CDA maar één thema waar in deze raadsperiode alles om draait. Leefbaarheid. Nederweert moet een aantrekkelijke gemeente zijn om in te wonen, werken en recreëren. Het afgelopen halfjaar stond het vizier van de partij gericht op twee pijlers die bepalend zijn voor de leefbaarheid: woningbouw en de transitie van het buitengebied.
Bouwen en nog eens bouwen
Om de kernen leefbaar te houden, zijn er tot 2030 jaarlijks 100 nieuwe woningen nodig voor alle doelgroepen. “Als er geen nieuwe huizen worden gebouwd trekken jongeren weg uit de dorpen, met als gevolg dat ook het voortbestaan van verenigingen, scholen en andere voorzieningen in gevaar komt. Om maar aan te geven hoe belangrijk woningbouw is”, zegt Antoine. De CDA-voorman is dan ook blij dat wethouder Boris Meessen serieus werk maakt van het majeure programma Wonen dat de raad eerder heeft vastgesteld. “Denk bijvoorbeeld aan de plannen voor 132 woningen op Staat in Nederweert. Ruim zestig huizen met standplaatsen voor woonwagens aan de Gutjesweg in Budschop. De bouw van zo’n twintig woningen in het plan De Peelwachter in Ospel. Of negen starterswoningen aan de Graanmolen in Leveroy. De komende jaren krijgt elke kern er een straatje bij. Zo houden we de leefbaarheid in onze gemeente op peil. Mooi om te zien is dat in Leveroy zeven van de negen kavels verkocht zijn aan jonge stellen uit het dorp. Dat maakt dit plan echt tot een aanwinst”, zegt Antoine.
Transitie van buitengebied
Daarnaast ligt er voor Nederweert nog een andere, grote opgave. Om de luchtkwaliteit te verbeteren en het stikstofprobleem op te lossen, moet de gemeente het buitengebied duurzaam gaan inrichten. Vijftig agrariërs hebben zich op dit moment aangemeld voor de landelijke opkoopregeling. Zij overwegen te stoppen met hun bedrijf. Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente deze ondernemers perspectief biedt en helpt bij de omschakeling naar andere activiteiten. Antoine: “In de raadsvergadering van juni hebben we daarom ingestemd met het interim-beleid voor vrijkomende agrarische gebouwen. Door middel van gebiedspaspoorten wordt het voor initiatiefnemers duidelijk wat er op welke plek in het buitengebied wel en niet is toegestaan. Op die manier zorgen we voor variatie en een evenwichtige spreiding van functies en voorkomen we dat er activiteiten plaatsvinden waar we achteraf spijt van krijgen. Niemand zit natuurlijk te wachten op tien nieuwe B&B’s, caravanstallingen of locaties voor arbeidsmigranten. De activiteiten moeten passen in het buitengebied. Alleen zó houden we het platteland leefbaar.”
Tegelijkertijd mag Nederweert veehouders die door willen gaan met hun bedrijf niet in de kou laten staan, vindt het CDA. Met het interim-beleid voor de veehouderij, dat de raad in dezelfde vergadering in juni vaststelde, blijft bedrijfsuitbreiding – zij het onder strikte voorwaarden – mogelijk. Antoine: “Wij blijven opkomen voor de sector die ons land na de oorlog weer heeft opgebouwd. Onze boeren zijn enorm belangrijk voor de werkgelegenheid en de innovatiekracht van onze gemeente en de regio. Als een veehouder stopt met zijn bedrijf, merken diverse bedrijven eromheen daar ook de gevolgen van. Denk aan de veearts, de transporteur of de leverancier van bedrijfselektronica”, zegt de mede-eigenaar van varkenshandel Hekers & Koppen die bij de vorige raadsverkiezingen in 2022 bijna 1100 voorkeursstemmen kreeg.
Tussen de mensen
Van zijn vader Twan, die 22 jaar gemeenteraadslid was, leerde hij dat het leven pas waarde krijgt wanneer je er voor een ander bent. Als raadslid kan Antoine niet alleen voor Ospel, maar voor de hele gemeente van betekenis zijn. De verenigingsman voelt zich thuis binnen het CDA, bij zijn fractiegenoten Charlot Koppen, Rolf Verheijen, Eric van der Putten, Mark Hoeben en Frank Kurstjens die net als hij tussen de mensen staan. “Met de voeten in de klei voor een leefbaar Nederweert.”
Tekst: Bas Poell
Foto: Nederweert24
2 Reacties
Duidelijk iemand die hoofdzakelijk strijd voor een sector waar die zelf zn brood in verdiend daarmee houd die zn eigen klanditie en mede ondernemers in de sector tevreden oa voor degene die op goedkope landbouwgrond een bedrijfswoning gebouwd hebben word na opheffing bedrijf moeiteloos omgezet na woonbestemming met een bijbehorende royaal perceel en zo snijd het mes aan 2 kanten voor onze Cda voorman de alinea woningbouw is slechts schijn en om een aantal mede cda ers tevreden te stellen.
Inderdaad, verhaaltje schone schijn.
Wiens brood men eet ……….