Op uitnodiging van zijn volle neef documentairemaker Peter Crins uit Leveroy, bekend van o.a. de recent bekroonde film “De Meysebergh”, komt de internationaal bekende topwetenschapper op zijn gebied professor dr. Peter Peters op zaterdagavond 10 mei naar Leveroy, waar hij een lezing gaat verzorgen over zijn onderzoeksgebied, de nanotechnologie. Saillant detail: Peter Peters is geboren en getogen op de hoeve de Meysebergh van de gelijknamige documentaire en hij vertoeft daar nog graag en geregeld.
Professor dr. Peter Peters
Peter Peters (*1957) heeft inmiddels een meer dan indrukwekkend cv opgebouwd: hij volgde evenals zijn dorpsgenootjes lager onderwijs in Hunsel en op die jaren kijkt Peters toch met nogal gemengde gevoelens terug. Er was dan ook in de zestiger jaren van de vorige eeuw weinig passend onderwijs voor iemand als Peter Peters, die behoorlijk dyslectisch was en daarnaast ook nogal eens kritische vragen durfde te stellen. “Komen dieren ook in de hemel?” De relaties met het schoolhoofd en met de plaatselijke pastoor (!) waren dan ook niet altijd bepaald geweldig en Peter Peters werd door zijn dyslexie op school maar dom gevonden. Gelukkig wordt daar nu in het huidige basis- en voortgezet onderwijs beter mee om gegaan! Na die jaren in Hunsel volgde de Lagere Technische School (LTS) in Heythuysen (Nu VMBO SG. St. Ursula) en hier werd duidelijk dat Peter Peters aanleg en interesse had voor natuur- en scheikunde.
Doordat Peters met zijn vader, die landbouwer was, een bezoek bracht aan het K.I.-station in Heythuysen, werd zijn belangstelling voor microscopisch onderzoek alleen maar groter en hij maakte de bepaald niet logische stap van de LTS naar het middelbaar laboratorium onderwijs (richting microbiologie) in Venlo. Daarna was zijn dorst naar kennis niet meer te stillen en via een HBO-opleiding zoölogie belandde hij op de universiteit. In 1987 studeerde hij af in de medische biologie in Utrecht en aan diezelfde universiteit promoveerde hij in 1991 tot doctor in de Geneeskunde. Daarna volgde een Postdoc aan het National institute of Health in de VS (1991-1994), werd hij hoogleraar celbiologie VUmc Amsterdam (1999-2009) en hoogleraar nanobiologie in Delft (2010-1013). Zijn laatste functie voor zijn komst naar Maastricht was die van groepsleider divisie celbiologie van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek, NKI-AVL (1998-2013). Peter Peters publiceerde meermalen in wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science.
De lezing wordt gehouden in samenwerking met KWF-Leveroy in café-zaal Wetemans en begint om 20.00 uur. Hij zal er een voor iedereen begrijpelijk enthousiast verhaal houden. Na afloop van de lezing ben je natuurlijk nog in de gelegenheid om met prof. Peters te spreken. De entree voor deze lezing bedraagt €10. Hierbij zijn 2 consumpties inbegrepen. Reserveren: lezingkoankeronderzoek.leveroy.nl De opbrengst zal in het geheel ten goede komen aan het kankeronderzoek, waar professor Peters zich voor inzet.
Er zijn nog geen reacties geplaatst