Stilzitten was na zijn prepensioen geen optie voor oud-vrachtwagenchauffeur Mies Broens (75). Er wachtten een aantal verbouwingen in huis en tevens werd het afkoppelen van hemelwater aangepakt. Geen probleem voor iemand die van aanpakken houdt en tevens over twee rechterhanden beschikt.
Afkoppelen van hemelwater
“Ik had al het een en ander over afkoppelen gelezen en heb daarop contact gezocht met de gemeente Nederweert”, vertelt Mies Broens in zijn piekfijn ingerichte woning. “Samen met adviseur Jac Broens hebben we een plan gemaakt. Ik kreeg een prima advies en een schets en heb daarna op internet gezocht naar de beste prijs voor de materialen die nodig waren voor het afkoppelen. Dat loont, want er zijn fikse prijsverschillen. Uiteindelijk lukte het afkoppelen -mede door de toegekende subsidie- bijna kosteloos.”
Tevreden met resultaat
Begin juli was de klus -drie dagen werk- geklaard en werd de hemelwaterafvoer van de aanbouw achter de woning afgekoppeld. In de tuin werden drie infiltratiekolken geplaatst, die bij hevige regenval in elkaar overlopen. “Het was even afwachten, maar na een paar fikse regenbuien kan ik constateren dat alles probleemloos verloopt”, aldus Mies, die alle werkzaamheden zelf uitvoerde. Ook werd er een nieuwe uitloop met bladvanger op het dak van de aanbouw geplaatst, de oude wilde vroeger wel eens voor water- en vochtproblemen zorgen.
Sproeien hoeft niet meer
Gevraagd naar het waarom van het afkoppelen, vertelt Mies: “Bij plensbuien wordt het rioleringssysteem onnodig belast. Het is zonde om zuiver regenwater in het riool te laten lopen, terwijl je het ten goede kunt laten komen van je tuin. Hier krijgen alleen de bloemen nog regenwater, sproeien hoeft niet meer. Bovendien vind ik het zinvol om met duurzaamheid bezig te zijn. Dat zouden meer mensen moeten doen, gezien het feit dat het weer steeds extremer wordt”.
Waterverbruik
“Wanneer je een beetje handig bent, kun je veel zelf doen. Een vriend van me vroeg waar ik aan begonnen was, maar het stelt allemaal weinig voor en je krijgt er veel comfort voor terug. En ondanks het feit dat we drie kleinkinderen hebben die niets liever doen dan met water spelen, zit ons waterverbruik onder dat van een tweepersoons huishouden. Wij verknoeien liefst geen water.”
Verkoopprijs
Inmiddels liggen er ook al zes jaar zonnepanelen op het dak bij Mies Broens en is er een hybride verwarmingsketel aangeschaft. Idealisme wordt daarbij gekoppeld aan pragmatisme, zo blijkt. “Mijn vrouw Ria en ik zijn niet meer de jongsten. Mochten we in de toekomst kleiner gaan wonen, dan hebben de volgende bewoners in elk geval profijt van de aanpassingen. En eerlijk is eerlijk: bij een verkoop van ons huis zullen die aanpassingen een positieve uitwerking hebben op de verkoopprijs.”
Lees hier meer waterverhalen van afkoppelaars of vraag ook een adviesgesprek aan.
3 Reacties
Misschien een beetje cynisch maar ik waag mij aan voorspelling.
Over 30, 40 of 50 jaar krijg je subsidie als je je de hemelwaterafvoer van je huis aansluit op het riool.
Er zijn dan zoveel huizen afgekoppeld dat het riool niet meer goed doorspoelt en alles wat er in het riool terecht komt (maak het verhaal af en kleur de plaatjes) voor een enorme stankoverlast en verstoppingen gaat lijden.
Dan krijgt duurzaam weer een nieuwe betekenis.
Het in huis gebruikte hemelwater stroomt eveneens door het riool. Dat blijft dus vrijwel hetzelfde.
Een flinke regenbui is echt wel wat anders dan de wc een paar keer doortrekken en douchen Franzl. Ik ben het wel met John eens. Wij hebben ook afgekoppeld maar hebben één afvoer, achteraan op de riolering, op het riool gelaten. Deels omdat we niet goed naar de hemelwater afvoer konden komen vanaf daar, maar nog belangrijker om ook eens schoon water erdoor te laten lopen. Wassen en douchen is ook allemaal vervuildv water en het hoopt zich maar op. Je maakt je sifons toch ook wel eens schoon als t water niet meer goed wegloopt? Ik voorzie ook meer verstoppingen in de toekomst.
Gelukkig kan ik hier met grondwater nog het riool flink doorspoelen mocht het nodig zijn.