Skip to content

Anabool vs. katabool

Redactie
26 september 2024 | 18:30

Als je meer spiermassa op wilt bouwen (en dat wil je door alle gezondheidsvoordelen) zijn twee processen van belang: anabolisme en katabolisme. Anabolisme is het opbouwen van spiermassa en katabolisme is het afbreken van spiermassa door training, stress, te weinig rust of slechte voeding. Het is niet zo dat je lichaam het ene moment anabool is en het andere moment katabool. Beide processen zijn constant in werking in het lichaam.

Roeg Kuijpers

Anabolisme gebeurt dankzij groei en celdifferentiatie. Door een zware training beschadig je de spiercellen en moeten de spiercellen zich herstellen. Het herstelproces wordt ook wel supercompensatie genoemd. Als gevolg hiervan ontwikkel je meer spiermassa. Katabolisme is het proces waarbij je energie omzet in je lichaam voor beweging of andere fysieke processen. Bijvoorbeeld het omzetten van ATP in spierbewegingen. Als je een beweging uitvoert kost het energie, dit gaat ten koste van de opgebouwde reserves van je lichaam. Hierdoor val je af en verlies je energiereserves.

De kunst bij het verkrijgen van meer spiergroei is om het lichaam in een zo anabool mogelijke staat te laten verkeren gedurende de dag. Dit doe je onder andere door de juiste voeding te consumeren, voldoende slaap te pakken, zo stressvrij mogelijk te leven en alcoholgebruik te minimaliseren. Zo is stress een enorme trigger voor het verkeren in een katabole staat. Het zogenaamde stresshormoon cortisol verandert enkele prioriteiten in het lichaam om de stress aan te kunnen. Dit gebeurt vooral door gluconeogenese, het proces om nieuwe glucose aan te maken, een van de belangrijkste leveranciers van energie. Dit gaat echter ten koste van je spiermassa omdat proteine in de spiercellen hiervoor wordt afgebroken.

Fun fact: het doen van een workout zorgt voor stress op het lichaam en dus kun je stellen dat elke vorm van training resulteert in een hogere katabole staat. Toch is het doen van die workout noodzakelijk bij het verkrijgen van meer spiermassa.

Stuur me een berichtje als jij klaar bent om in een zo anabool mogelijke staat te verkeren.

Roeg Kuijpers

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07
Hunted-Nederweert-2023-3
Beide hunts zitten vol!
26 september 2024 | 17:00

Advertentie