Skip to content

Waarom bewuste aanwezigheid trainen?

Redactie
3 september 2024 | 18:00

Op 24 september starten we met de training Hart van Mindfulness. Doe je mee?

Lisette Poell

Het is een programma dat gaat over jou. Wie alles kent behalve zichzelf mist alles. In eerste instantie ligt de focus dan ook op bewustwording hoe je met jezelf omgaat. En vervolgens breiden we dit uit naar hoe je omgaat met anderen en met de wereld. Is er bereidheid om te kijken dan zie je dat je iets kunt leren van de dingen die op je pad komen. Een simpele instructie is bijvoorbeeld om bewust aandachtig aanwezig te zijn. Dat helpt je automatische impulsen die je aanzetten tot actie op te merken in plaats van er blindelings in mee te gaan.

Door bewuste aanwezigheid te beoefenen merk je ook dat je mind vaak afdwaalt naar dingen die zijn geweest of naar de toekomst. Dan ligt er de uitnodiging om je aandacht weer terug te brengen naar waar je je aandacht wilt hebben. Hoe… dat leer je in de training. Bewust aandachtig aanwezig zijn, zonder mee te gaan in automatische oordelen, verruimt je blik en verruimt je mind. Je ontdekt dingen die je alleen ziet als je even de tijd neemt, aandachtig aanwezig bent en niet meegaat in automatische reactiviteitsimpulsen. Er wordt hierdoor meer vrijheid en levensvreugde ervaren.

Mindfulness helpt je om niet van jezelf en het leven te vervreemden. Een belangrijk aspect van mindfulness is opmerken dat er tussen actie en reactie een ruimte is. Ook al is die maar zo kort als het moment dat ik op mijn toetsenbord de entertoets gebruik. Dit subtiele moment geeft je de kans om andere keuzes te maken. In plaats van een automatische reactie kies je voor een bewust antwoord. Daarin ligt je vrijheid.

Between stimulus and respons there is a space.
In that space is our power to choose our response.
In our respons lies our growth and our freedom.
– Viktor Frankle –

Dit unieke programma bestaat uit 8 blokken:

  • Blok 1: Bewust zijn
  • Blok 2: Herkennen dat er om een grens wordt gevraagd en grenzen stellen
  • Ben je nieuwsgierig naar de andere thema’s? Lees meer

Wat dit programma bijzonder maakt is dat er ook oefeningen in voorkomen van Thich Nhat Hahn, Mark Williams en Kristin Neff. De kernoefeningen in déze training zijn uit de school van Edel Maex. Het unieke aan deze training is dat er daarnaast ook materiaal uit mijn coachpraktijk wordt aangeboden waar je vrij gebruik van kunt maken. Ook na afloop van de training.

Hoe kun je meedoen?
Inschrijven kun je nu. Stuur een mail naar lisette@jijbentoke.nl zodat we een intakegesprek kunnen plannen. Je kunt hier ook je vragen stellen. De lessen worden gegeven bij IKC Laar. Je kunt ook online meedoen als dit beter bij je past. Op de website vind je alle datums. Merk je dat een datum niet past, omdat je bijvoorbeeld al een vakantie hebt gepland, neem dan even contact op. Mogelijk kan er in overleg met andere deelnemers worden geschoven, of je boekt een individuele inhaal les.

Mijn opleiding
Voor wie dit nog niet weet. Mijn opleiding volgde ik bij dr. Edel Maex in Antwerpen. Die leerde mij werken met mindfulness als bejegeningswijze. Dit pas ik ook toe in mijn werk als coach. Het is voor mij vanzelfsprekend om mijn kennis te updaten. Niet omdat het moet maar omdat ik het interessant vind en nieuwsgierig ben. Een stilte retraite maakte deel uit van mijn opleiding en is iets wat ik nog steeds elk jaar doe. Door los te komen van eisen en afleidingen in het alledaagse leven geeft mij dit de gelegenheid mijn eigen mind te onderzoeken. Voor mijn eigen welzijn én om in mijn werk anderen te kunnen begeleiden. Ik kan geen enkele reden verzinnen waarom ik mindfulness niet in mijn werk zou kunnen toepassen. Sterker nog. Het is belangrijk dat ik bewust aandachtig aanwezig ben en me niet af laat leiden door andere zaken. En jij?

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

  • 18-09-2024 Ont-Moeten bij IKC Laar en via Zoom
  • 24-09-2024 Eerste blok van in totaal 8 blokken – Hart van Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Te koop Klaproosstraat 27 in Ospel 3
Leuke 2 onder 1 kap woning te koop in Ospel
8 oktober 2024 | 11:41
Overlijdensbericht Jos Saes3
Geuns Uitvaartbegeleiding
 
8 oktober 2024 | 10:00
burgernet-gezocht1
Heb jij informatie voor de politie?
8 oktober 2024 | 9:06
Huiskamerfestival-Weert-Johan-Horst-12
Maar liefst 43 muzikanten, in de 40 huiskamers
7 oktober 2024 | 18:00

Advertentie