Skip to content

Raadsinformatie | Drie nieuwe raadsleden geïnstalleerd

Redactie
12 september 2024 | 17:00

Advertentie

De gemeenteraad staat in Nederweert aan het roer. De zes fracties in de raad beslissen samen wat er in onze gemeente moet gebeuren. Op deze pagina doet de gemeenteraad verslag van de raadsvergaderingen en lees je over de besluiten die genomen zijn.

Raadsinformatie

Drie nieuwe raadsleden geïnstalleerd
De gemeenteraad telt sinds deze week drie nieuwe raadsleden. Robert ten Kate (CDA), Kyll Bruijnaers (D66) en Jarno Bongers (GroenLinks) werden dinsdagavond officieel beëdigd als volksvertegenwoordiger in Nederweert. Daarmee zijn de drie vrijgekomen zetels bezet en is de raad weer compleet.

Nederweertenaar Robert ten Kate nam in maart vorig jaar afscheid als CDA-wethouder en keert nu dus terug als raadslid. Hij neemt de plek in van Frank Kurstjens uit Leveroy die meer tijd wil vrijmaken voor zijn werk en privéleven.
Kyll Bruijnaers uit Nederweert neemt het stokje over van Peter Koolen die zijn politieke werk voor D66 niet langer kan combineren met zijn nieuwe baan als griffier in de gemeente Maasdriel. Bruijnaers was tussen 2018 en 2022 ook al raadslid in Nederweert.
Ook GroenLinks-raadslid Marieke Manders nam dinsdagavond afscheid van de gemeenteraad. De Ospelse wordt opgevolgd door Jarno Bongers uit Nederweert.

Ook in de ondersteuning van de gemeenteraad is iets veranderd. Thijs Deckers nam per 1 september afscheid als griffier. Tijdens de zoektocht naar een geschikte opvolger neemt Wil Voorter zijn taken over. Wil werd dinsdag geïnstalleerd als waarnemend griffier.

Nederweert investeert in natuurontwikkeling Weerterbos
Nederweert legt twee ton op tafel om het voormalige manegeterrein aan de zuidrand van het Weerterbos om te vormen tot natuurgebied. De gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met deze voorgestelde investering die de uitstoot van stikstof beperkt en kwetsbare natuur versterkt.

Door de aanplant van ruim 26.000 bomen en struiken willen Het Limburgs Landschap en Stichting ARK een landbouwperceel van tien hectare, dat nu nog in gebruik is als paardenweide, ontwikkelen tot natuurgebied. Om verdroging te voorkomen, worden de sloten in dit gebied tussen het Weerterbos en de A2 bovendien gedempt zodat het water beter wordt vastgehouden. De provincie stelde eerder al 267.000 euro beschikbaar voor deze natuurontwikkeling. De gemeente Nederweert steekt nu, net als Het Limburgs landschap, twee ton in dit project.

Alle fracties in de raad gingen dinsdagavond akkoord met het voorstel van B & W. “Een belangrijke investering in een duurzamer en groener Nederweert”, zo noemde D66-raadslid Kyll Bruijnaers het raadsbesluit.

De Nederweerter VVD maakte richting de toekomst wel een voorbehoud. Volgens raadslid Roeland Schelfhout is het prima om te investeren in natuurontwikkeling, zolang dat niet ten koste gaat van andere belangrijke projecten, zoals de bouw van de nieuwe Pinnenhof en de verkeersplannen voor de N266-N277. “Twee ton is veel geld. Als we krap bij kas zouden zitten, hadden we waarschijnlijk anders op dit voorstel gereageerd. Maar voor nu: prima.”

Raadsdebat over De Pinnenhof uitgesteld
De gemeenteraad buigt zich pas volgende maand over het voornemen van B & W om 3,5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bouw van MFA De Pinnenhof in Nederweert. Het voorstel, zoals het er nu ligt, bevat volgens de raadsfracties teveel onduidelijkheden waardoor het nog niet rijp is voor bespreking.

Het debat over De Pinnenhof, dat afgelopen dinsdagavond op de agenda stond, wordt daarom uitgesteld, waarschijnlijk tot de raadsvergadering van 8 oktober. In de tussentijd gaat het college openstaande vragen beantwoorden en de informatie aanleveren waar de raad behoefte aan heeft.

Vaststaat dat de nieuwe Pinnenhof fors duurder wordt dan gepland. Dat komt onder meer door flink gestegen bouwkosten. Bovendien zijn er meer vierkante meters nodig nu duidelijk is dat meer organisaties straks een plek willen in de multifunctionele accommodatie. Een substantieel deel van de extra investering van 3,5 miljoen euro, kan gedekt worden door een royale schenking van 1 miljoen euro van een Nederweerter ondernemer. De bedoeling is dat inwoners van Nederweert vanaf 2026 in de nieuwe Pinnenhof terecht kunnen voor allerhande activiteiten en maatschappelijke ondersteuning.

De raad nam afscheid van Frank Kurstjens, Peter Koolen en Marieke Manders.
Robert ten Kate (CDA), Kyll Bruijnaers (D66) en Jarno Bongers (GroenLinks) werden officieel beëdigd als raadslid.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

1Overlijdensbericht Kitty Houtappels - Gielen
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
17 september 2024 | 8:30
2024_09_16 Arbeidsmarktregio Midden-Limburg zet koers met ondertekenen intentieverklaring
Samen arbeidsmarktregio Midden-Limburg versterken
17 september 2024 | 7:00
Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert 4
Opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen
16 september 2024 | 21:02
Fotograaf Risse Groep
Kom jij speeddaten?
16 september 2024 | 19:35

Advertentie