Skip to content

Succesvol congres Europese carnavalsbonden in Weert

Redactie
16 september 2024 | 21:02
Foto’s: Birdseyefilms

Afgelopen weekend bezochten zo’n 50 afgevaardigden van carnavalsbonden uit Duitsland, België, Zwitserland, Kroatië, Italië, Frankrijk en Oostenrijk de gemeente Weert. Dit was de opmaat naar het aankomende Vastelaovendseizoen waarbij allerlei evenementen in het teken staan van Weert als ‘Europese cultuur en carnavalsstad 2025’.

Europese carnavalsbonden in Weert

Burgemeester Vlecken opende het congres met een humoristisch speech over een ordonnantie uit 1661 (33 x 11 jaar oud) die Weerternaren verbood om deel te nemen aan de carnavalsoptocht. Door het verbod probeerde men ongeregeldheden te voorkomen in het kader van handhaving van de openbare zedelijkheid. Dit blijkt met name uit de hoogte van de boete, want een ‘goudgulden’ was een geldstuk dat de meeste mensen slechts zelden in handen kregen. Of er ook een boete is opgelegd of zelfs geïnd, is niet bekend, maar leek de burgemeester niet waarschijnlijk. In elk geval geeft het aan dat er al een heel lang een carnavalstraditie in Weert is.

De organisatie en financiering van het congres waren in handen van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesverenigingen (SLV) en de Bond Carnavalsverenigingen Limburg (BCL). De NEG zorgt onder andere voor uitwisseling en documentatie van informatie over carnavalsgebruiken en legt grensoverschrijdende contacten tussen carnavalsbonden in Europa.

Op vrijdag trad de Italiaanse carnavalsbond uit Gambettola ‘Çarnevale della Romagna’ (met een carnavalsoptocht op Tweede Paasdag!) toe tot de NEG en Kroatië als kandidaat-lid. Vrijdagavond waren o.a. de Verkuskop, de Brokwachters, De Beesterbolle, Kratskreijje, Spoeekejaegers, Moezevangers, Schaopkes F.V. de Droppelkes, allen vastelavendverenigingen uit de kerkdorpen en wijken van Weert, te gast in de Paterskerk om kennis te maken met de afgevaardigden van het NEG.

Op zaterdagmorgen presenteerde stadsvastelaovendjvereîniging de Rogstaekers een inkijkje in de Weerter vastelaovendj. Daarna werd er o.a. gesproken over thema’s zoals jeugd en carnaval, verzekeringen en carnavalsoptochten, vergroten van inclusiviteit. Op uitnodiging van de Limburgse bonden werd in samenwerking met de gemeente Weert de internationale carnavalsbonden een programma aangeboden over Weert. Naast de ontvangst met Weerter vlaai en deelname aan het congres werden er culturele bezoeken afgelegd aan onder andere de Martinuskerk, kasteelpark Nijenborgh, proeflokaal de Weerter stadsbrouwerij, abdij Maria Hart, de Wilhelmus Hubertus molen en uiteraard MuseumW, waar conservator Lennart Willems de aanwezig uitleg gaf over de collectie van het museum.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Fotograaf Risse Groep
Kom jij speeddaten?
16 september 2024 | 19:35
Conceptplan voor toekomstig sportpark De Houwakker in Ospel
18 september aanstaande om 14.00 uur
16 september 2024 | 18:34
2024_09_16 Ongeval Astenseweg Meijel-1
Bestuurder bromfiets naar ziekenhuis
16 september 2024 | 18:03
Nieuwe website Nederweert24 16 september 2024
Ontdek de nieuwe mogelijkheden!
16 september 2024 | 15:16

Advertentie